V začetku decembra je v Evropi završalo. Razkriti interni dokumenti Evropske unije o uniji »enakosti« so uradnikom Evropske komisije predlagali, naj prenehajo uporabljati besedo »Božič«. To bi naj bilo v skladu s smernicami tako imenovane »inkluzivne« ali »vključujoče« komunikacije.

Razkriti interni dokumenti Evropske unije o uniji »enakosti« so uradnikom Evropske komisije predlagali, naj prenehajo uporabljati besedo »Božič«. To bi naj bilo v skladu s smernicami tako imenovane »inkluzivne« ali »vključujoče« komunikacije.

foto: gettyimages.com

Razkritje dokumenta je povzročilo ostre odzive po celotni celini. Odzval se je tudi papež Frančišek, ki je smernice EU za komunikacijo primerjal z časi nacistične in komunističnih diktatur. Po poročanju Vatican News je papež vodstvo Evropske unije še pozval k sledenju idealom ustanovnih očetov EU. Med njimi je tudi ustanovni oče Robert Schuman, ki je bil goreč katoličan. Letos ga je papež posthumno razglasil za častitljivega božjega služabnika. O predlaganih smernicah je tekla debata tudi v evropskem parlamentu.

 

 

 

foto: www.europarl.europa.eu

O tem, da ima Evropa krščanske korenine, ni dvoma. Praznovanje Božiča ne pomeni nestrpnosti do drugih veroizpovedi, ki so v Evropi prisotne. Slovenci imamo kot narod tukaj bridko izkušnjo. Po komunističnem genocidu in prevzemu oblasti leta 1945, je bilo javno praznovanje Božiča vse do propada jugoslovanskega totalitarnega režima prepovedano.

Tudi v današnjem času se kristjani po svetu soočajo s številni pritiski. Ti so med najhujšimi prav v preostalih komunističnih diktaturah, kot so Kuba, Kitajska in Severna Koreja. Prav je, da se v teh prazničnih dnevih spomnimo tudi na njih.

Vsem bralcem  želimo blagoslovljen Božič!

C. U.