Rušenje naravnih zakonitosti je bilo zavrnjeno že na dveh referendumih

Vlada Roberta Goloba je v Državni zbor vložila predlog sklepa, s katerim namerava prepovedati referendum o družinskem zakoniku. V gibanju Glas za otroke in družine se s tem ne strinjajo in napovedujejo nadaljnje aktivnosti. V kolikor bo večina v državnem zboru vladni predlog podprla, bodo v roku 15 dni na Ustavno sodišče vložili predlog za razveljavitev tega sklepa Državnega zbora kot protiustavnega.

Ustavno sodišče je leta 2015 izdalo odločbo, da je referendum o enaki vsebini zakona in ob enaki referendumski ureditvi dovoljen. Spremembe družinskega zakonika bistveno širijo vsebino odločb Ustavnega sodišča, zato po mnenju Aleša Primca ne gre za zakon, ki zgolj uveljavlja odločbi Ustavnega sodišča.

Ustavno sodišče namreč ni naložilo, da se uzakonijo posvojitve v vsa LGBTQIA+ razmerja, ni naložilo uvajanja LGBTQIA+ spolne vzgoje v vrtce in šole ter ni naložilo, da morajo vsa LGBTQIA+ razmerja imeti pravico svobodno odločati o rojstvu otrok.

Določila, ki jih je aktualna koalicija Gibanje Svoboda, SD in Levica, potrdila v zadnjem zakonu o družinskih razmerjih, so bila zavrnjena na dveh referendumih. Bomo morali glede rušenja naravnih zakonitosti še tretjič na referendum?

M.Z.