Madžarska ukrepa, Golobova vlada pa še vedno čaka

Madžarska s prvim avgustom prepoveduje izvoz vseh energentov, med drugim to velja tudi za drva. Štirinajstega julija je madžarska vlada sprejela sklep o uvedbi izrednih razmer na področju energentov.

foto: sds.si

Ta ukrep utegne zelo prizadeti pomursko področje, saj velik delež lesa za ogrevanje pride ravno iz Madžarske. Glede na to, da se veliko slovenskega lesa še vedno prodaja v sosednjo Avstrijo, se je na situacijo odzval pomurski poslanec Slovenske demokratske stranke Janez Magyar, ki je pretekli teden na SIDG poslal prošnjo za pomoč podjetnikom, ki se ukvarjajo s prodajo lesa za ogrevanje. Magyar je predlagal, da se uvoznikom lesa iz Madžarske omogoči, da dobijo les doma v Sloveniji od SIDG.

Po besedah Magyara so podjetja v Pomurju bila vezana na dobavno verigo lesa iz madžarske, ki se je pretrgala, sedanja vlada pa na to situacijo ni bila pripravljena in še ni odreagirala. Situacija je težka tudi za ta podjetja, ki imajo velik izpad finančnih prilivov, stroški za podjetja pa se zaradi neučinkovitosti sedanje vlade povečujejo. Hrvaška je svoje državljane že zaščitila.

Veliko gospodinjstev v Pomurju je v tem energetsko tveganem času prešlo na ogrevanje z lesom, zato se v jesenskem času utegne energetska kriza v tem okolju še poglobiti. Janez Magyar je v dopisu ministrici Ireni Šinko zapisal:

-Predlagam, da Vlada, takoj sprejme sklep za zaščito svojih državljanov za zagotavljanje zadostnih količin lesa za ogrevanje in prepove izvoz!
– Predlagam tudi, da Zavod za gozdove omogoči čimprejšnjo sečnjo bukovega lesa za ogrevanje!

Z odlašanjem začetka sečnje gospodinjstva ne bodo v pravem času dobila lesa za svoje potrebe, saj se povpraševanje po lesu za ogrevanje iz dneva v dan povečuje.

V nadaljevanju objavljamo celotno pismo Janeza Magyara ministrici Ireni Šinko:

Sent: Friday, July 29, 2022 12:06 PM
To: ‘[email protected]‘ <[email protected]>
Subject: Les za ogrev

Spoštovana ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ga. Irena Šinko!

Pretekli teden sem na SIDG poslal prošnjo za pomoč podjetnikom, ki se ukvarjajo s prodaje lesa za ogrev, da dobijo les doma v Sloveniji od SIDG. Namreč Madžarska je pred dva tedna uvedla izredne razmere na področju energentom in s tem prepovedala izvoz energentov, med temi tudi les za ogrev, iz svoje Države! Ker so ta podjetja v Pomurju bila navezana na dobavno verigo lesa iz madžarske, se je le ta prek noči pretrgala. Podjetniki imajo tudi svoje zaposlene je situacija še toliko bolj težja, saj nimajo finančnih prilivov, a stroški za podjetje se povečujejo. Tudi Hrvaška je ravnala isto in še ostale Države gredo po tej poti! Največji izziv in težavo pa imajo Pomurke in Pomurci Državljani RS, ki so v tej energetsko tveganem času prešli na ogrevanje z lesom. Imam veliko telefonski klicev, ne samo podjetnikov-ki so izpostavili te težave, ampak starejših Državljanov, ki nimajo lastnih virov za nabavo lesa in tudi ne moči za obdelavo lesa za zimsko sezono!

Zato:

-Predlagam da Vlada, takoj sprejme sklep za zaščito svojih Državljanov za zagotavljanje zadostnih količin lesa za ogrev in prepove izvoz! 

-Predlagam tudi, da Zavod za gozdove, dovoli že sedaj sečnjo bukovega lesa, s tem se bo pospešila sečnja! 

Saj z odlašanjem začetka sečnje, Gospodinjstva ne bodo v pravem času dobila suhi les za svoje potrebe, zaradi velikega povpraševanja! Opažamo namreč, da je izredno velik promet Avstrijskih tovornjakov, ki odnašalo les iz Slovenskih gozdov, zato je moj predlog upravičen!Verjamem, da boste upoštevali moje predloge za v dobro Slovenskim Državljanom!S spoštovanjem,Janez Magyar 
Poslanec 

Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke 
Šubičeva 4, 1000 Ljubljana, Slovenija | T: +386 1 478 9976 | M: +386 31 649 670 | E: [email protected] | Splet: www.dz-rs.si

 

Odgovor vlade na pobudo poslanca Janeza Magyara bomo objavili, ko ga prejmemo.

M.Z.