Ali bo to volivce končno pripeljalo do spoznanja, da je vsak “nov obraz nov nateg”?

Agencija Mediana je za Delo je med 6. in 9. novembrom na vzorcu 705 ljudi  izvedla anketo, katere rezultati so za stranko Gibanje Svoboda prav pogubni. Če bi bile volitve jutri, bi največ ljudi volilo stranko SDS, s precejšnjim padcem podpore ji sledi Gibanje Svoboda, za njo pa je SD.

Več kot polovica vprašanih delo vlade ocenjuje negativno, premier Robert Golob pa je zabeležil največji mesečni padec na barometru priljubljenosti kateregakoli politika do zdaj.

53,8 odstotka vprašanih delo vlade ocenjuje kot negativno ali zelo negativno, kar je v primerjavi z oktobrskim rezultatom (42,1%) prav tako veliko več. Srednje dobro delo vlade ocenjuje 26,6% vprašanih (oktobra 34,1), pozitivno ali zelo pozitivno pa 18,4% (oktobra 22). Srednja ocena 2,42 je najnižja, ki jo je Golobova vlada dobila v tem mandatu.

Robert Golob je rezultate ankete za POP Tv komentiral povsem v svojem stilu, kot da ne živi na tem planetu: “Očitno bomo morali delati še bolj trdo, da bomo povrnili zaupanje. In to je to.”

Dejstvo je, da imajo volivci vedno prav. Vladno ukvarjanje s samo sabo so ocenili kot katastrofalno, kar se kaže tudi v rezultatih ankete. Glede na to, da vrtenju koles brez učinka ni videti konca, je predsednik največje opozicijske stranke SDS na družbenem omrežju X zapisal, da Slovenija trenutno potrebuje strateško stabilizacijo notranjih razmer, k čemur vodi edina demokratična pot – čimprejšnje volitve. “Zaenkrat zgolj SDS razpolaga z ekipo, ki je sposobna že jutri brez dolgega uvajanja uspešno prevzeti odgovornost,” je še zapisal.

Po priljubljenosti med politiki vodi Nataša Pirc Musar, sledita pa ji poslanec SDS Anže Logar in državni sekretar, zadolžen za popoplavno obnovo, Boštjan Šefic. Robert Golob je po priljubljenosti s šestega mesta padel na predzadnje 19. mesto, česar v enem mesecu v Delovem barometru priljubljenosti ni bil deležen še noben politik. Število nezadostnih ocen, ki jih je prejel Golob, je višje od nezadostnih ocen, ki jih je kljub konstantnemu medijskemu linču prejel predsednik SDS Janez Janša.

Poznavalci politike in analitiki se strinjajo, da je padec podpore podoben kot pri vladi Mira Cerarja, v oči pa bode dejstvo, da podpora še vedno drvi navzdol. Gibanju Svobodi se torej obeta ponovitev zgodbe SMC, vendar še v hujši obliki. Ali bo to volivce končno pripeljalo do spoznanja, da je vsak “nov obraz nov nateg”?

M.Z.