Nepojasnjeno nakazilo v Budimpešto

Med Pomursko madžarsko samoupravno narodno skupnostjo (PMSNS) in Občino Lendava je odnos čedalje bolj napet. Občina je namreč zoper PMSNS, ki jo vodi Dušan Orban, vložila predlog za izvršbo zaradi neplačila 516 tisoč evrov evrov pogodbenih obveznosti za obnovo vrtca Čentiba. Junija letos sta občina in PMSNS, ki je v imenu madžarske fundacije skrbnik sredstev in pogodbeni partner občine, podpisali sporazum. Dela so že potekala, ko je v začetku oktobra občina manjšinski organizaciji poslala prvi popoln zahtevek za nakazilo.

Sodišče naj bi po ugovoru PMSNS sklep o izvršbi razveljavilo, kar pomeni, da se bo spor reševal na sodišču. Župan Janez Magyar je ob tem dejal, da ga situacija zelo skrbi, saj ne gre za sredstva manjšinske organizacije, ampak od madžarske države za točno določen namen. Magyar na podlagi podatkov ocenjuje, da tega denarja ne morejo nakazati, ker bi s tem bilo ogroženo poslovanje skupnosti.

Zaplet pa dodatno zakomplicira dejstvo, da je v približno istem obdobju manjšinska organizacija od ministrstva za kmetijstvo oziroma agencije za kmetijske trge in podeželje prejela namenski denar za obnovo vzorčne kmetije v Banuti. Spomnimo, da je bil takrat vodja kabineta ministrice za kmetijstvo Irene Šinko lendavski svetnik in na volitvah poraženi kandidat za župana Dejan Süč. Na javni razpis sta prispeli ponudbi lendavskega podjetja Legartis in družbe B&G General iz Budimpešte, od katerih je ugodnejšo ponudbo v višini 652 tisoč evrov oddala družba Legartis, a so v PMSNS po izvedenih pogajanjih novo ponudbo prejeli le od Madžarov.

Navedeni madžarski družbi je PMSNS 10. novembra nakazala več kot 655 tisoč evrov, ob tem pa ni povsem jasno, kaj ta znesek predstavlja, saj je višji od pogodbenega za posel preureditve kmetije v Banuti. V istem obdobju je lendavska občina za obnovo vrtca ostala praznih rok.

M.Z.