Nesramno in “zvišeno”, zaradi ukrepov Banke Slovenije po novem kreditno nesposobnih vsaj 300.000 Slovencev!

Foto:fb

Nova zaostrena pravila najema kredita, ki začnejo veljati v petek, so med kreditno nesposobne pahnila vsaj 300.000 Slovencev. Ukrep bo tako še bolj zaostril možnosti iskanja finančnih virov mladim, ki bi začeli reševati stanovanjsko problematiko in

Centralna banka je pri potrošniških kreditih omejila ročnost, pri potrošniških in stanovanjskih kreditih pa razmerje med letnim stroškom servisiranja dolga in letnim neto dohodkom kreditojemalca. Slednje predvsem, ker je ocenila, da se tveganja, povezana predvsem s potrošniškim kreditiranjem prebivalstva, povečujejo.

“Če zdaj dovolimo, da banke dajejo posojila ljudem, ki kredite že zdaj težko odplačujejo, kako jih bodo potem odplačali v prihodnosti, ko se bo gospodarska rast obrnila navzdol”, je komentiral guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle

“Če zdaj dovolimo, da banke dajejo posojila ljudem, ki kredite že zdaj težko odplačujejo, kako jih bodo potem odplačali v prihodnosti, ko se bo gospodarska rast obrnila navzdol”, je komentiral guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle. Toda, na podlagi podatkov EUROSTAT je ugotoviti, da so ravno Slovenci med najmanj zadolženimi v evro skupini. Manj kreditov najemajo le še v Latviji in Litvi.

Kot ocenjuje Združenje bank Slovenije, bodo omenjeni ukrepi imeli širše posledice, ki bodo več kot 300.000 ljudi onemogočili dobiti posojil. Kar 115.000 med slednjimi je delovno aktivnih, ki prejemajo neto plačo do 928 evrov in preživljajo enega otroka. Izpad kreditiranja pa bo seveda imel tudi posledice na okrnjenje potrošništva, kar bo negativno vplivalo na BDP.

Ker so Slovenci med najmanj zadolženimi v euro skupini in ker tudi odgovorno odplačujejo svoje obveznosti, se nam po mnenju uredništva ukrep Banke Slovenije zdi nespameten in dokaj “zvišen”.

Uredništvo