Natančen rezultat po mandatih na posamezno svetniško skupino še ni znan

Včeraj so potekale predčasne volitve v Občinski svet Občine Radenci. V razgretem političnem vzdušju so prešteli glasove, ki jim bodo prišteli še tiste, ki bodo prispeli po pošti.

Neuradno smo izvedeli, da je Lista Romana Leljaka prejela z nekaj čez 1.100 glasovi zmagovalka in naj bi jo v šestnajstčlanskem občinskem svetu zastopalo kar 8 svetnikov. Po številu glasov sledijo Neodvisna lista, Gibanje svoboda, SDS, SD, Nsi, Desus in SLOGA.

Kdo komu laže?

Kakšna bo natančna razdelitev po mandatih, je v tem trenutku še težko napovedati, a kot kaže, bo župan Leljak lahko sestavil stabilnejšo koalicijo. Po metodah Harejevega količnika in d’Hondtovega sistema bo po vsej verjetnosti Listo Romana Leljaka zastopalo 8 svetnikov, po trije svetniki bodo zastopali Gibanje Svoboda in Neodvisno listo, po en mandat pa bo pripadal SDS in SD. V občinski svet se tokrat ni uspelo uvrstiti DESUS, NSI in SLOGA.

“HVALA za zaupanje. Hvala za glasove. 60 odstotna podpora na Kapeli in skoraj 40 odstotna v Radencih. Čaka nas sprejem proračuna in delo v korist vseh v upanju, da bodo vsi spoštovali rezultate volitev v OS,” je na socialnem omrežju danes zjutraj zapisal Leljak, ki je za naš portal dejal, da bo delo sedaj lažje. “Najprej me čaka praznovanje Božiča in Novega leta, ki je zaradi kampanje žal moralo počakati. Zelo sem vesel podpore moji listi, ki je v primerjavi z listo Gibanje Svoboda, ki je bila deležna podpore celotnega državnega vrha, prejela tako veliko število glasov. Očitno ljudje le cenijo delo, Gibanje Svoboda pa se naj zamisli nad svojim vodenjem države in početjem na lokalnem nivoju,” nam je v telefonskem pogovoru povedal Leljak.

Danes v Radencih že predčasno glasovanje

A počakajmo na podatke volilne komisije, ki bo v naslednjih dneh prištela še glasove, ki bodo prispeli po pošti, in po tem v skladu z zakonom objavila uradne rezultate. Radenci si zaslužijo napredek in razvoj, ki pa ga je razdelitev občinskih svetnikov v zadnjem letu ovirala, saj župan v občinskem svetu za svoje predloge ni dobil podpore. Bo po novo razdeljenih kartah situacija boljša?

M.Z.