Nov direktor NIJZ Milan Krek poziva h poenotenju politike glede Covid-19

Foto: Demokracija

Najbolj se bojim kresovanj. En sam prvomajski žur lahko pripelje do katastrofe. Dovolj je, da tja pride en okuženi z novim koronavirusom, pa bo bomo v roku 14 dni imeli po 50 novo okuženih dnevno,” je izpostavil novi direktor NIJZ, ki je stolček zavzel v petek 24.4.2020.

Milan Krek je pri tem izpostavil petkov podatek novo okuženih v  Sloveniji (15 novo okuženih), ki je bil enkrat večji kot dan prej in ga pripisuje temu, da ljudje pred veliko nočjo niso upoštevali omejitev. Krek je kritičen tudi do politike, ki da bi se morala v teh kriznih časih poenotiti v skupnemu cilju preprečiti veliko škodo zaradi koronavirusa.

Krek je kritičen tudi do politike, ki da bi se morala v teh kriznih časih poenotiti v skupnemu cilju preprečiti veliko škodo zaradi koronavirusa.

Kot kaže, pa je nujnost prepovedi omejevanja še nekaj časa sestavni del življenja Slovencev in širše. O nujnosti slednjih svari tudi Krek in pojasnil, da je postopno sproščanje ukrepov nujno, da lahko stroka oceni učinek, ki ga ima sprostitev posameznega ukrepa na zdravstveno sliko v državi. Vse z namenom, da sprostitve ukrepov ne ogrozijo zdravstvenih kapacitet in ne pride do preobremenitev zdravstva. To pa naj bi bilo po njegovem število na novo okuženih v manj kot 1% glede na skupno število okuženih.

Če želimo, da gre epidemija navzdol, moramo priti pod tako število na novo okuženih, ki bo manjše od enega odstotka vseh okuženih. Nekaj dni nam je to že uspelo, a danes smo spet nad tem odstotkom. Ljudje narobe razumejo,” je opozoril novi direktor NIJZ Milan Krek

Uredništvo