Objavljamo zadnje aktualne podatke okužbe s koronavirusom in nove uradne študije glede “odpornosti” virusa

Foto: Pixabay

14:20

V Sloveniji je bilo danes, 17. 3., do 14. ure potrjenih 273 okužb s koronavirusom. Skupno je bilo opravljenih 7587 testov. Pri tem je pomemben podatek, da se testirajo le še najnujnejši primeri, ki že kažejo vse znake okuženosti.

Povzetek: Petek, 13. marec: 141 okuženih, 4346 testiranih; Sobota, 14. marec: 181 okuženih, 5369 testiranih; Nedelja, 15. marec: 219 okuženih; Ponedeljek, 16. marec: 253 okuženih; Torek: 273 okuženih; skupaj 7587 testiranih

V Državni zbor je že vložen (15:50) predlog intervencijskega zakona, ki ga bo slednji obravnaval po nujnem postopku. Ta predvideva državno pomoč delodajalcem, ki zaradi slabega poslovnega položaja ne morejo zagotavljati dela najmanj 30 odstotkom zaposlenim delavcem hkrati in jih bodo zato napotili na začasno čakanje na delo. Pomoč države je predvidena tudi v primerih, ko delavec dela ne bo mogel opravljati zaradi karantene, odrejene z odločbo ministra za zdravje. V postopek (predlagani so različni ukrepi) so vključeni tudi samostojni podjetniki posamezniki.

Nova študija (16.20) je pokazatelj, da je novi koronavirus zelo trdoživ. Na nekaterih trdih površinah, kot so kljuke, lahko namreč preživi tudi do tri dni, kar so v eni prvih tovrstnih študij ugotovili ameriški znanstveniki. Tudi v zraku, kjer se širi v kapljicah ob kašljanju, “vztraja” celo nekaj ur. Zagotovo zaskrbljujoče in pomembno za ravnanje vseh deležnikov, da se ga čim prej obvlada.

Uredništvo