Enoten večnamenski objekt, združuje in povezuje vse krajane

Na predvečer Praznika dela, ko v Gančanih tradicionalno postavljajo “Majoš”, je letos v sklopu programa potekala tudi uradna otvoritev Muzeja “Majoš”, v katerem je trenutno na ogled postavljena razstava izdelkov iz krep papirja. V bodoče po besedah direktorice Javnega zavoda za turizem, kulturo in šport Beltinci, Gabrijele Küzma, v objektu načrtujejo postavitev stalne razstave postavljanja “Majoša”, ki je poleg sodarstva glavna značilnost tega prekmurskega kraja.

 

Izgradnjo muzeja so izvedli v sklopu izvedbe operacije Odkrij nas, ki jo v okviru Programa razvoja podeželja sofinancira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja. V projektu je sodelovalo osem partnerjev: Občina Turnišče, KS Gančani, Občina Kobilje, Občina Dobrovnik, Občina Črenšovci, Občina Lendava, PARADAJZ Podjetje in Pomurska turistična zveza.

Skupna vrednost celotnega projekta za vseh osem partnerjev je 275.000€ z DDV, višina dosedanjih stroškov izgradnje objekta v Gančanih pa je znašala 54.149,96€. Skupna vrednost investicije v Gančanih bo po nabavljeni opremi in prištetih stroških dodatnih del znašala okoli 100.000€. Sofinancerski delež iz evropskih sredstev je znašal 39.183,58€, 14.966,38€ pa je do sedaj primaknila Občina Beltinci.

Krajevna skupnost Gančani povezuje vsa društva v vasi in vse krajane Gančan ter aktivno sodeluje pri vseh prireditvah v vasi, zato  so se v KS Gančani odločili sodelovati kot projektni partner z željo po vzpostavitvi enotnega večnamenskega objekta, ki bo združeval in povezoval vse krajane na različnih prireditvah.

“Vsakoletna prireditev Postavljanje MAJOŠa, letos že 104. leto zapored, odraža sodelovanje celotne vaške skupnosti, ohranjanje rokodelsko-tehničnih veščin (izdelava papirnatega okrasja, podiranja dreves, pritrjevanje vrha na deblo, ročno postavljanje in dvigovanje mlaja), prenašanje znanja izdelovanja papirnatih kron na mlajše, ohranjanje in razvijanje socialno – družbenih vrednot in veščin (generacijsko in medgeneracijsko druženje, vaška pomoč) ter ohranjanje fantovsko – dekliških družb in simbolnega prehoda v odraslost,” je na otvoritveni slovesnosti dejala Gabrijela Küzma.

V objektu bodo uredili stalno zbirko pomembnih elementov dediščine, kot so rokodelsko tehnične veščine, mejniki nastali v 104 letih zgodovine postavitve Majoša, zgodovinski razvoj kraja in “Gančancev” ter skupni prostor, kjer se bodo odvijale večmesečne tedenske priprave na dogodek Postavitev Majoša, ki bodo odprte tudi za najavljene individualne in skupinske obiskovalce.

Otvoritveni trak sta ob prisotnosti predsednika KS Gančani Janeza Žižka prerezala direktorica zavoda Gabrijela Küzma in župan Občine Beltinci Marko Virag, ki je kot prvi prispeval zapis v knjigo vtisov. Po uradnem delu si je bilo mogoče ogledati razstavo izdelkov iz krep papirja, ki so eden od ključnih rokodelskih produktov, potrebnih za okrasitev drevesa. Muzej je tako postal del kulturne in turistične ponudbe v Beltincih, za katero skrbi Javni zavod za kulturo, turizem in šport Beltinci.

M.Z.