Zloraba konzularne mreže in kršitev zakonodaje

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je po mnenju poslanske skupine Slovenske demokratske stranke zlorabila diplomatska konzularna predstavništva Republike Slovenije zaradi selektivnega zbiranja podpisov podpore volivk in volivcev za podporo kandidatki za volitve predsednika Republike Slovenije, s čimer je ustvarjena neenakost pred zakonom. Fajonova je prav tako kršila 17. člen Zakona o zunanjih zadevah, ker z namero o odpoklicu veleposlanika ni predhodno seznanila predsednika Republike Slovenije. S tem je v veliki meri izgubljeno zaupanje v institucije pravne države in izgubljeno zaupanje v funkcijo ministrice za zunanje zadeve.

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je ob imenovanju pred Državnim zborom Republike Slovenije dne 1. 6. 2022 prisegla: »Prisegam da bom spoštovala ustavni red, da bom ravnala po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi deloval za blaginjo Slovenije.«

Ministrstvo za notranje zadeve, Direktorat za upravne notranje zadeve, je dne 30. 8. 2022 poslalo dopis z naslovom zadeve »Posredovanje naslova za prejemanje obrazcev podpore – dr. Nataša Pirc Musar« Državnemu zboru, vsem upravnim enotam v Republiki Sloveniji, Ministrstvu za zunanje zadeve – Konzularni sektor, Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ministrstvu za pravosodje, Ministrstvu za zdravje in Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, s priloženim Zahtevkom Volilnega štaba dr. Nataše Pirc Musar, ki je eni kandidatki, ki je zbirala podpisane obrazce podpore svoji kandidaturi postavilo v privilegiran položaj.

To predstavlja kršitev načela enakosti pred zakonom ter zlorabo volilnih pravil, saj bi ministrstvo moralo ob spoštovanju načela enakosti pred zakonom in zaradi varovanja enakosti na področju volilne pravice posredovati naslovnikom dopisa ministrstva naslove vseh kandidatov – istočasno ob začetku zbiranja podpisov podpor, Ali pa bi se moralo takega dejanja vzdržati.

Na to kršitev je v odprtem pismu predsedniku Republike Slovenije g. Borutu Pahorju opozoril dolgoletni zunanji minister in veleposlanik Republike Slovenije v Združenih državah Amerike dr. Dimitrij Rupel, dr. Nina Krajnik in dr. Peter Jambrek sta na novinarski konferenci poudarila, da gre za protiustavno in nezakonito izrabo državnih institucij zgolj v prid dr. Nataši Pirc Musar. Temu stališču je pritrdil tudi dr. Rajko Pirnat, s kritiko o diskriminatornosti so se oglasili še v stranki Resni.ca, negativno sta se odzvala tudi Ivo Vajgl in dr. Vladmir Prebilić.

Na zlorabo konzularne mreže s strani ministrstva za zunanje zadeve je bivšega predsednika vlade Janeza Janšo opozoril veleposlanik v ZDA Tone Kajzer, zaradi česar ga je vlada Roberta Goloba odpoklicala z mesta veleposlanika v Washingtonu. V SDS menijo, da gre pri tem za nedopustno zlorabo državnih oziroma javnih institucij v politične namene in za kršitev Zakona o zunanjih zadevah, ker predsednik Republike Slovenije z namero vlade za sprejetje sklepa o njegovem odpoklicu ni bil predhodno seznanjen, kot to določa 17. člen Zakona o zunanjih zadevah.

Ministrica za zunanje zadeve ga. Tanja Fajon je s tem, ko se ni posvetovala o odpoklicu s predsednikom Republike Slovenije neposredno kršila Zakon o zunanjih zadevah.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je sicer predlog za odpoklic podpisal je dejal, da je šlo pri odločitvi za odpoklic veleposlanika g. Toneta Kajzerja za nesorazmeren ukrep, saj kršitev predpisa ni imela neposrednega škodljivega vpliva za slovenske zunanjepolitične interese.

Tone Kajzer niti za trenutek ni ogrozil varnosti slovenskega depešnega sistema oziroma diplomatske komunikacije, zato je edini razlog predloga Ministrstva za zunanje zadeve, ki ga vodi ministrica Tanja Fajon, za odpoklic veleposlanika Toneta Kajzerja politično motiviran. 

Na podlagi ravnanj ministrice Tanje Fajon v SDS menijo, da ni primerna za vodenje Ministrstva za zunanje zadeve in Državnemu zboru RS predlagajo, da po opravljeni razpravi izreče nezaupnico Tanji Fajon in jo s tem razreši s funkcije ministrice za zunanje zadeve, v kolikor zaradi vsega navedenega ne odstopi sama.

Celotno tiskovno konferenco, na kateri je osnutek interpelacije predstavil poslanec Franc Breznik, si lahko ogledate na spodnjem posnetku.

M.Z.