Ogrožena je prehranska varnost in javno zdravje prebivalcev Slovenije

Sindikat kmetov Slovenije in druge nevladne organizacije s področja kmetijstva so ogorčeni nad včerajšnjim odzivom predsednika vlade Roberta Goloba glede napovedi protestnih aktivnosti.

Kmetje poudarjajo, da za protesti stojijo zgolj in izključno kmetje, ki si želijo le normalnih pogojev za kmetovanje in nikakor niso povezani z nobeno politično stranko. Očitek, da je v ozadju politika in ne dejanski interes kmetijstva, je za kmete skrajno žaljiv.

Predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved je na včerajšnji tiskovni konferenci jasno povedal: »Za nami niso politične stranke, mi smo stanovske organizacije, ki se zavzemamo za prihodnost slovenskega kmetijstva. Politika bi težave lahko uredila, pa ni, zato smo stvari vzeli v svoje roke.«

Stanje v kmetijstvu je nevzdržno, zato mladi kljub veliki želji po kmetovanju bremen, pritiskov in omejitev ne bodo več prevzemali, starejši pa bodo kmetije zaprli. “Ogrožena je prehranska varnost in javno zdravje prebivalcev Slovenije, zato prosimo, da se nas, predstavnike kmetijstva, obravnava resno. Z izjavami, da za nami stoji politična stranka, se zavaja javnost, preusmerja pozornost in minimalizira težave, v katerih so se znašli slovenski kmetje,” so zapisali v izjavi za javnost.

Od pogajanj z vlado so odstopili izključno zato, ker so jim v odgovor na njihove zahteve poslali gradivo z argumenti, zakaj se težav, ki pestijo kmete, ne da rešiti.

Sodu pa je izbil dno predlog novele zakona o zaščiti živali, ki so ga koalicijski poslanci vložili v zakonodajni postopek, ne da bi ga prej uskladili s stroko in kmetijskimi nevladnimi organizacijami.

Predlogu novele zakona o zaščiti živali nasprotuje tudi veterinarska stroka. “Zakon ne odgovarja na aktualne razmere pri zaščiti živali in dileme pri izvajanju zakona, ni usklajen z veljavnim zakonom in drugimi akti ter pomeni nezaupnico in degradacijo veterinarske stroke,” ocenjujejo na veterinarski fakulteti in veterinarski zbornici.

“Poudariti želimo, da slovenski kmetje čutijo odgovornost do okolja, do živali in do potrošnikov. Slovenija je ena redkih držav, kjer lahko iz pipe pijemo čisto pitno vodo in kjer je zdrava, lokalna in varna hrana na dosegu roke. Zato si želimo, da kmetje dobijo spoštovanje, ki si ga zaslužijo”, so zapisali v sindikatu ob podpori Kmetijsko gozdarske zbornice, Zadružne zveze Slovenije, Zveze slovenske podeželske mladine in Zveze kmetic Slovenije.

M.Z.