Pokop morilca z vojaškimi častmi

Minuli petek, na praznik Svetih treh kraljev, so na ljubljanskih Žalah z vojaškimi častmi pokopali vidnega slovenskega politika v času Socialistične republike Slovenije, Janeza Zemljariča. 

Vlada Roberta Goloba je dan pred pogrebom odločila, da bo nekdanji direktor Službe državne varnosti Janez Zemljarič, sicer tudi po slovenski osamosvojitvi eden najbolj vplivnih stricev iz ozadja, pokopan z vojaškimi častmi. Številni publicisti, ki so raziskovali obdobje med drugo svetovno vojno in padcem komunističnega režima, so Zemljariču očitali njegovo vlogo pri udbovskih umorih. Zemljarič se je namreč podpisoval pod dokumente, s katerimi je omogočal teroristična dejanja in umore jugoslovanskih državljanov v tujini. 

Pobudo za pogreb z vojaškimi častmi je vladi podala skupina njegovih sodelavcev v temnih časih slovenske zgodovine s prvo podpisanim Marjanom Šiftarjem. Janez Zemljarič naj bi bil po mnenju njegovih sodelavcev kot nekdanji predsednik Izvršnega sveta Socialistične republike Slovenije v letih 1980–1984 zaslužen za gospodarski in vsesplošni razvoj ter dobrobit Slovenije, saj je operativno vodil velike projekte trajnega nacionalnega pomena. Golobova vlada je pobudo sprejela in namenoma spregledala Zemljaričevo sprevrženost v vlogi voditelja UDBE.

V resnici je veljal za enega najbolj kontroverznih poslovnežev iz generacije starih politikov propadlega komunističnega režima in tajne politične policije Udbe, saj je preganjal in ubijal politične nasprotnike ter po osamosvojitvi kot lobist izčrpaval slovenski zdravstveni sistem. Zemljarič je po navedbah publicista Igorja Omerze organiziral vrsto bombnih atentatov in ugrabitev,  po osamosvojitvi pa z izčrpavanjem pomembno vplival na siromašenje zdravstvenega sistema, ki se odraža dandanes.

Na to potezo vlade se je ostro odzval Zbor za republiko, ki v javnem pismu protestira zoper pokop z vojaškimi častmi. “Vlada, ki pogrebu take osebe dodeljuje vojaške časti, izkazuje svojo privrženost nekdanjemu totalitarnemu režimu in ponižujoče ignorantski odnos do vseh, ki so v totalitarnem režimu trpeli ali bili celo ob življenje. Vse torej kaže, da se sedanja slovenska vlada ne čuti kot vlada vseh Slovencev,” so zapisali.

Zoper izkazovanje časti Zemljariču se je odzvalo tudi Društva političnih zapornikov in drugih žrtev komunizma. “Ta odločitev Vlade RS je v temeljnem nasprotju z vsemi ustavnimi vrednotami Republike Slovenije. V jedru krši naše pravice do človekovega dostojanstva in predstavlja posmeh trpljenju številnih žrtev zločinskega delovanja Udbe,” so zapisali.

Pri pokopu je tako na podlagi sklepa vlade sodelovala tudi Slovenska vojska. Po besedah nekdanjega načelnika generalštaba Slovenske vojske generala Alana Gederja gre za absurd in zlorabo Slovenske vojske.

Po besedah Gederja gre za namerno uničevanje Slovenske vojske, saj je s podporo morilcu vlada glavne vrednote Slovenske vojske postavila na glavo. Gre za žalitev Slovenske vojske, ki je nastala na temelju odpora zoper represivni režim, katerega sestavni del je bila desetletja tudi Služba državne varnosti oziroma Udba.

M.Z.