Tajvansko ministrstvo za zunanje zadeve je po navedbah Taiwan News v četrtek 20. januarja 2022 kritiziralo kitajsko reakcijo na podporo slovenskega premierja Janeza Janše tesnejšim odnosom s Tajvanom.

Predsednik Vlade RS Janez Janša je v ponedeljek, 17. januarja 2022 v pogovoru za indijsko javno televizijo Doordarshan dejal, da vlada sodeluje s Tajvanom pri vzpostavitvi predstavništev v obeh državah.

“Ne gre za vzpostavitev veleposlaništev, predvideno je predstavništvo na enaki ravni, kot jih imajo številne druge države članice EU,” je dejal Janša.

Kitajsko zunanje ministrstvo je očitno izjave Janeza Janše razumelo napačno in sporočilo, da Janševe pripombe kršijo načeloene Kitajske” ter izrazilo nasprotovanje Pekinga tem pripombam.

Tiskovna predstavnica MZZ Joanne Ou (歐江安) je v izjavi dejala, daTajvan nasprotuje temu, da Kitajska na mednarodnem prizorišču kritizira slovenskega predsednika vlade in poskuša ustvariti iluzijo, da je Tajvan del Ljudske republike Kitajske.” Dodala je, da kitajska vlada enostransko spodbuja načeloene Kitajske, ki ga demokratične države ne priznavajo. 

Tiskovni predstavnik je dejal, da Tajvan poziva svoje svetovne demokratične partnerje, naj odločno zavrnejo odločitev Kitajske, da ustrahuje druge suverene države, ki poskušajo poglobiti odnose s Tajvanom, in skupaj branijo mednarodni red, ki temelji na pravilih.

Na Tajvanu živeči slovenski državljan nam je sporočil, da ima veliko držav EU na Tajvanu gospodarska in umetniška predstavništva, v katerih je možno pridobiti tudi vize. Na Tajvanu živi kar nekaj Slovencev, ki si želijo sodelovati v novem predstavništvu in se morebitnega odprtja predvsem z gospodarskega in kulturnega vidika močno veselijo.

M.Z.