Mednarodni tednik za finance in gospodarstvo The Economist je po svetovni recesiji v letu 2020 primerjal države OECD v času pred pandemijo in po njej. V raziskavi 23 držav OECD je Slovenijo uvrstil na zavidljivo drugo mesto.
vir: Th Economist
Po podatkih Economista se je Slovenski BDP med pandemijo povečal za 1,2 odstotka, za kar 10,1 odstotka so se povečali prihodki slovenskih gospodinjstev, delniški trg je zrasel za 33 odstotkov, investicije pa so se povečale za 6,8 odstotka. Javni dolg Slovenije se je povišal za 7,4 odstotka, kar nas je skupno uvrstilo na drugo mesto.
foto: nova24

Nekdanji sekretar na Ministrstvu za finance Tomaž Štih je analizo takole komentiral: “Če odmislimo naše dnevno-politične viharje v kozarcu vode je bila reakcija Slovenije na šok takojšnja. PV je na začetku oznanil, da bo država med krizo intervenirala, kolikor bo treba. Takoj smo uvedli začasni temeljni dohodek. 10 paketov smo pilili ukrepe. Naši lockdown ukrepi so bili v resnici mili. In zdaj dereguliramo in nižamo davke. Tokrat smo vse naredili prav. Od vstopa v krizo, do izhoda iz nje. In tudi približno se nismo zadolževali tako objestno, kot drugi. Karkoli bo letos – fajn je, kar smo dosegli v preteklem letu.”

M. Z.