Dvig cen zaradi škodljivih ukrepov vlade je neizbežen

Vsi pomurski domovi za starejše bodo predvidoma s prvim oktobrom dvignili cene. Eden izmed razlogov za dvig oskrbnin je rast stroškov na skoraj vseh področjih, še posebej na področju energentov in hrane. Vlada Janeza Janše je v Zakonu o dolgotrajni oskrbi predvidela tudi rešitve v primeru rasti stroškov, a se Golobova koalicija s problemom draginje v domovih za starejše praktično ne ukvarja. Še več, sprejela škodljive rešitve, ki preprečujejo uveljavitev zakona o dolgotrajni oskrbi s 1. 1. 2023.

V kolikor bi prejšnja vlada nadaljevala svoje delo po aprilskih volitvah, se oskrbnine v domovih za starejše gotovo ne bi dvignile in zakon o dolgotrajni oskrbi bi se začel uporabljati tako, kot je bil sprejet, s 1. 1. 2023. Golobova vlada pa je sprejela škodljiv zakon, ki preprečuje uveljavitev zakona, ki gre v prid ljudem, predvsem starejšim, in se v posameznih delih že izvaja ( e-oskrba …).

Ker novele zakona ni bilo mogoče zavrniti v parlamentarni proceduri, je edina pot za preprečitev škodljivih posledic za ljudi tako referendum.  

Vlada namerava obveznosti, ki jih je potrebno po aneksu h kolektivni pogodbi zagotoviti zaposlenim, sedaj vali na uporabnike storitev v domovih starejših občanov, kar dodatno vpliva na dvig cen oskrbnin.

Minister Luka Mesec iz stranke Levica s sodelavci celo preko vladi naklonjenih medijev manipulira o tem, da bodo oskrbnine v domovih višje zaradi referenduma. V kolikor se bodo oskrbnine povišale, sta za to odgovorna ministrstvo za delo, pod vodstvom Luke Mesca in vlada. 

Vsi svojci oskrbovancev v domovih za starejše, ki se z dvigom cen ne strinjate, lahko podprete razpis referenduma PROTI UKINITVI DOLGOTRAJNE OSKRBE in s tem preprečite še dodaten dvig cen v prihodnosti. Obrazce dobite na stojnicah v Murski Soboti, Lendavi, Ljutomeru in Gornji Radgoni. Izpolnite in podpišete jih na upravni enoti ali krajevnem uradu ter jih vrnete članom Slovenske demokratske stranke na eni stojnic.

Stojnica v Lendavi (foto: J.M.)
Stojnica v Gornji Radgoni (foto: M.Z.)

M.Z.