Viktor Orban je že četrtič zapored zmagovalec volitev

Na včerajšnjih volitvah na mandžarskem sta Orbanova stranka Fidesz in stranka KDNP po skoraj 99 odstotkih preštetih glasov skupaj prejeli 53,1 odstotka glasov. Združena opozicija, ki jo vodi Peter Marki-Zay, je prejela 35 odstotkov glasov, Marki-Zay pa je izgubil volitve v mestu Hódmezővásárhely, kjer je trenutno župan. Nacionalistična stranka Moja domovina je po neuradnih podatkih prejela dobrih šest odstotkov glasov.

Fidesz bo po teh rezultatih imel v parlamentu 135 od 199 sedežev, kar pomeni ponovno dvotretjinsko večino. Opozicija naj bi imela v novi sestavi parlamenta 56 sedežev.

Viktorju Orbanu je preko twitterja za prepričljivo zmago že čestital predsednik vlade RS Janez Janša.

Orban je v svojem nagovoru ob razglasitvi med drugim povedal, da je to zmaga nad številnimi nasprotniki, med katerimi je omenil domačo in mednarodno levico, birokrate v Bruslju, denar Sorosevega imperija, mednarodne medije in celo ukrajinskega predsednika Zelenskega.

“Cel svet lahko vidi, da je naša veja krščansko-demokratične, konservativne, patriotske politike zmagala,” je zbranim dejal Orban. “Evropi pošiljamo sporočilo, da to ni preteklost, ampak prihodnost.”

Ob volitvah je včeraj potekal še referendum o poučevanju otrok glede pravic istospolnih, ki ni uspel, saj se ga je udeležila manj kot polovica volivcev. Tudi med udeleženci referenduma je velika večina glasovala proti takšni vzgoji, kar je tudi stališče vladajoče stranke.

M. Z.