V torek sta veleposlanik Češke republike, Nj. eksc. Juraj Chmiel in podžupan v funkciji župana Občine Lendava Ivan Koncut v preddverju gledališke in koncertne dvorane v Lendavi odprla razstavo Plečnik v Pragi.  

Češki veleposlanik Juraj v Lendavi

Na svojem prvem obisku na začetku leta 2022 je češki veleposlanik vodstvu Občine Lendava predstavil možnosti sodelovanja na področju turizma, kulture, pobratenja mest in gospodarstva. Rezultat povezav in dogovorov je tudi razstava o slovenskem arhitektu, ki je ključno zaznamoval prestolnici obeh držav, ki sta tesno povezani že od nekdaj.

Ob tej priložnosti je podžupan v funkciji župana Občine izrazi veselje ˝da sodelovanje med Češko in Lendavo tokrat nadgrajujemo tudi na kulturnem  področju. Na športnem področju ga negujemo že od leta 1994, prav tako pa smo od nedavnega v evropskem projektu WE4EU, kjer sodelujemo z mestom Mělnik.˝

(foto: T.G.)

Veleposlanik Češke republike, Nj. eksc. Juraj Chmiel je povedal, da prisotnosti in impozantnosti Plečnikove arhitekture tako v Pragi kot Ljubljani ni mogoče spregledati, “a smo ga v obeh državah zares začeli odkrito spoštovati šele ob koncu 20. stoletja, ko sta obe državi postali samostojni.˝ Tako praški kot ljubljanski opus mojstra Plečnika sta vpisana v UNESCO-v seznam kulturne dediščine in sta deležni vedno več odmevnosti in občudovanj po vsem svetu. “Plečnik je kot žlahtno staro vino, starejši kot je, boljši in kakovostnejši je,” so zapisali na splet ni strani lendavske občine.

Jože Plečnik je v obeh prestolnicah tudi poučeval, njegovi učenci so znameniti slovenski in praški arhitekti, ki so v obeh državah bili varuhi njegove dediščine in hkrati ključni oblikovalci nove podobe obeh prestolnic.

M.Z.