Pahor in Milovanović položila venca k spomeniku žrtvam italijanskega fašističnega terorja Kampor (VIDEO)

Umrli v koncentracijskem taborišču na Rabu (foto Wikipedija)

Predsednika sta položila venec k spomeniku žrtvam italijanskega fašističnega terorja Kampor. To je prvič, da sta se slovenski in hrvaški predsednik skupaj poklonila spominu na žrtve taborišča Kampor (prva skupna udeležba dveh visokih političnih gostov iz obeh držav)

https://twitter.com/BorutPahor/status/1302263569342500864/video/1

77 let je minilo od osvoboditve taborišča Kampor, fašističnega koncentracijskega taborišča na otoku Rab (ustanovljeno julija 1942) ki velja za enega najzloglasnejših italijanskih fašističnih taborišč v drugi svetovni vojni. Viri so zabeležili, da je svojo “pot” samo v 14 mesecih in pol okusilo približno 15.000 Hrvatov, Slovencev in Judov. Med vsemi je bilo kar 1200 otrok. Kot trdijo hrvaški viri, naj bi zaradi trpinčenja, lakote in bolezni umrla najmanj petina vseh internirancev, taborišče pa je razpuščeno 5. septembra 1943, ko je Italija kapitulirala, poroča spletni portal Delo.si.

Po dogodku bosta predsednika izkoristila za nadaljevanje in utrjevanje dobrega in prijateljskega sodelovanja med državama

Spomnimo, da je hrvaški predsednik Milanović za svoj prvi mednarodni obisk po prevzemu dolžnosti predsednika države izbral prav Slovenijo (srečanje na Otočcu ob Krki), sredi maja pa sta se na Ptuju srečala že drugič, potem ko je Milanović položil vence za žrtve povojnih pobojev na mariborskem pokopališču Dobrava.

Uredništvo