Podpirate višje pokojnine ali smrt?

Na upravnih enotah po celotni državi je včeraj Civilna iniciativa Glas upokojencev  začela z zbiranjem podpisov za predlog zakona o izrednem zvišanju pokojnin.

Glede na zakonski predlog bi pokojnine, ki ne presegajo 1000 evrov, zvišali za 20 odstotkov, tiste do 1500 evrov za deset odstotkov, nad 1500 evrov pa za pet odstotkov. Zakon bi veljal do sprejetja nove pokojninske reforme. Po mnenju predlagateljev večina slovenskih upokojencev živi na robu preživetja, zato je dvig pokojnin nujen.

Istega dne je društvo Srebrna nit pričelo z zbiranjem podpisov za predlog zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja oz. evtanaziji, ki omogoča pomoč pri prostovoljnem končanju življenja. S tem predlogom bi praktično uzakonili samomor, kar pa je še hujše, dovolili bi pomoč pri ubijanju nekoga drugega. S predlogom se ne strinja veliko število zdravnikov, ki so zavezani Hipokratovi prisegi.

“Prisežem, da ne bom nikoli nikomur – tudi ko bi me prosil – zapisal smrtne droge ali ga z nasvetom napeljeval na tako misel; prav tako ne bom nobeni ženski dal pripomočka za uničenje telesnega ploda,” je med drugim zapisano v prisegi, zato predlog zakona zdravnike postavlja v položaj, ko bi morali ravnati v nasprotju s prisego in osebnim prepričanjem.

Če bo pobudnikom v 60-dnevnem roku uspelo zbrati 5000 podpisov podpore pod posamezni predlog, bo predsednica državnega zbora po prejetju zakonskih predlogov z zadostnim številom podpisov obvestila poslance o začetku zakonodajnega postopka.

Obrazec, ki ga dobite na upravni enoti, morate PRAVILNO IZPOLNITI IN PODPISATI PRED USLUŽBENCEM, sicer ni veljaven! V iniciativi Glas upokojencev Slovenije opozarjajo, da naj podpisniki na obrazcu OBVEZNO ZAPIŠEJO TUDI “ZVIŠANJE POKOJNIN”, sicer lahko podpis pristane v rokah zbirateljev podpisov v podporo zakonu za evtanazijo. Podpisane in overjene obrazce zbirajo na naslovu “Inštitut 1.oktober”, Liminjanska 94 e, 6320 Portorož.

M.Z.