Državni zbor je sprejel zakon o Pomurski akademsko-znanstveni uniji

Zakon, ki predvideva preoblikovanje združenja Pomurska akademsko znanstvena unija (PAZU) v subjekt javnega prava, je v DZ vložila skupina štirih poslancev iz Pomurja s prvopodpisanim poslancem madžarske narodne skupnosti Ferencem Horvathom. Jožef Horvat (Nsi) je ob predstavitvi predloga v DZ povedal, da bo pred dvajsetimi leti ustanovljeno združenje PAZU zdaj z zakonom preoblikovano v trajnejšo in institucionalizirano obliko. Ustanoviteljica postaja Republika Slovenija, ustanoviteljske pravice pa bo imela Vlada RS.

Združenju, ki mu predseduje trenutni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport dr. Mitja Slavinec, so letno zagotovili 100.000 evrov proračunskega denarja. Po besedah Horvata gre za konkreten prispevek k družbi znanja s poudarkom na pomurski statistični regiji, s katerim se v ničemer ne zmanjšuje pomena Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Po besedah Mojce Škrinjar (SDS) bo unija v tej obliki pomurski regiji dala nov zagon. “Je izhodišče za novo energijo, hkrati bo prispevala k enakomernejšemu regionalnemu razvoju države,” je dodala. Iva Dimic (Nsi) ocenjuje, da je za Pomurje, ki sodi med manj razvita območja, tovrstno institucionalizirano izobraževalno središče zelo pomembno. Mojca Žnidarič (Konkretno) je dejala, da  “Pomurska akademsko-znanstvena unija je eden od korakov, da preprečimo beg v večja mesta in tujino.”

C. U.