Bojanu Korošcu, direktorju Splošne bolnišnice Murska Sobota pet mesecev pogojne zaporne kazni zaradi poslovne goljufije!

Foto:vseustanove

Bojan Korošec, direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota je s strani sodnika Stanislava Žižeka obsojen na pet mesecev pogojne zaporne kazni. Slednjo si je prislužil zaradi kaznivega dejanja goljufije na škodo EU (Evropska unija).

Kaznivo dejanje pri projektu energetske obnove bolnišnice v letu 2011!

Spomnimo, da je v letu 2010 murskosoboška bolnišnica dobila odobrenih cca. 4,8 MIO EUR nepovratnih sredstev za sofinanciranje energetske sanacije javnih stavb. Ker je v postopku izvedbe prišlo do drugačne izvedbe, kot je to predvideval projekt in prijava slednjega, je to poznejši nadzor prepoznal kot sporno ravnanje in sprožil postopek za vračilo dela sredstev. Zaradi nepravilnosti pa se je Korošec znašel še pred “roko pravice”.

“Ministrstvu za zdravje ste izstavili zahtevek za plačilo vgradnje dražjih turbin, čeprav ste vedeli, da zahtevek temelji na lažnih podatkih, ker ste vgradili turbine brez kompresorjev,”, tako tožilka Roganova!

Direktor soboške bolnišnice Bojan Korošec se sicer z obtožnim predlogom tožilke Roganove ni strinjal in je s svojima odvetnikoma (Vinčec in Rituper) vztrajal, da je ravnal kot dober gospodar. Sodišču je pojasnjeval, da je ravnal transparentno, in da tudi Komisija za preprečevanje korupcije, ki je že pregledala vse postopke, ni našla suma koruptivnega ravnanja.

Toda, tožilka je razpolagala z dokumentacijo, ki se je razhajala glede na vgrajeno opremo (izvedba plinskih kogeneratorjev s turbino brez kompresorjev) in danim zahtevkom na ministrstvo za zdravje. V opremo je namreč bila vgrajena cenejša oprema, zahtevek pa je bil izstavljen od dražje (tiste iz popisa projekta). Zahtevek, ki je bil “sporen” in nosilcu nepovratnih sredstev (ministrstvo za zdravje) ni bil pojasnjen, je znašal 14.000 EUR, je ugotovilo sodišče.

Spomnimo, da je bolnišnica morala zaradi nepravilnosti pri izvedbi postopka javnega naročanja “plačati previsoki davek” (je takrat poročal www.zurnal24.si. in vrniti kar 2.2 MIO EUR nepovratnih sredstev.

Na pogojno kazen štirih mesecev s poskusno dobo dveh let pa sta bila obsojena še nadzornika Ivan Hercog in Drago Štrafela, Boris Goldinskij pa je bil zaradi pomanjkanja dokazov oproščen.

Uredništvo