Protestni shod proti ukinitvi Muzeja slovenske osamosvojitve

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve je včeraj v znak nasprotovanja ukinitvi Muzeja slovenske osamosvojitve pripravilo protestni shod z naslovom “Za Slovenijo in resnico”.

Predsednik združenja Lojze Peterle je v nagovoru spomnil, da je na istem mestu potekala proslavitev nove države. Takrat so se uresničile sanje o skupni slovenski prihodnosti in osamosvojitev je postala zgodovinsko dejstvo. “Kako nam lahko vladajo ljudje, ki ne vidijo med totalitarno Jugoslavijo in demokratično ter evropsko Slovenijo,” se je vprašal v nagovoru in dodal, da je glas za muzej glas proti vračanju v enoumje.

Prisotne sta nagovorila tudi Katja Berk Bevc iz NSi in Dominik Štrakl iz SDS. “Prepričan sem, da ni nobenega dvoma, da smo se leta 1991 odločili prav,” je dejal Štrakl in izpostavil pomanjkljivo znanje osnovnošolcev o osamosvojitvi. “Ne morem mimo tega, da Slovenijo danes vodijo ljudje, ki jim Slovenija nikoli ni bila intimna opcija in nas hočejo vrniti v mračne čase,” je še povedal.

Ukinitev osamosvojitvenega muzeja je ena izmed osrednjih točk interpelacije, ki jo je zoper vlado vložila Slovenska demokratska stranka. Predsednik SDS Janez Janša je dejal, da je takrat slovenski narod sodbo spisal sam. “Osamosvojitev presega vse generacije, ki so živele pred tem na tej zemlji, in upam, da tudi prihodnje, ki jim tega ne bo treba ponavljati. S tem je nastalo nekaj, kar Slovencev ne bi smelo deliti,” je povedal Janša.

“Ukinitev muzeja ni neko začetno dejanje, ampak končno dejanje procesa, ki so ga sprožili tisti, ki jim Slovenija nikoli ni bila intimna opcija,” je dejal Janša in nadaljeval, da je slovenski narod takrat bil enoten, slovenska politika pa razklana. Podobno, kot danes, tudi takrat zagovorniki komunizma osamosvojitve niso podpirali. Tudi sedaj politiki vladajoče koalicije na različne načine poveličujejo totalitarni režim, kot je na primer obisk ministrice za kulturo Aste Vrečko na Čebinah. “Ministrica je namerno s tem dejanjem, za katero pravijo, da je bila tam po uradni dolžnosti, do konca razložila svoj motiv za ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve.”

Predsednik SLS Marko Balažic je dejal, da se na vsakem koraku kaže, da države nismo vzeli dovolj resno. Kmete, obrtnike in delavce je pozval, da skupaj vzdignejo glas proti aktualni politiki, ki nam v zakonodajo vsiljuje elemente nacizma, fašizma in komunizma.

Pesnik Tone Kuntner je spomnil na dogodke v začetku slovenske pomladi in zaprtja Janšem Borštnerja, Tasiča in Zavrla. “Koliko je danes ljudi, ki vedo za domovino? Koliko izvoljenih? Koliko na ulicah in cestah?” se je vprašal. Nekdanji direktor muzeja novejše zgodovine Jože Dežman pa je spomnil, da je Nemčija za razliko od Slovenije prepovedala komunistično partijo, medtem ko se pri nas dejavnost stranke z nedemokratičnimi in totalitarnimi načeli krepi.

M. Z.