V letu 2020 sem spoznal, da je pobožni mislec, matematik, filozof in globoko verujoč Blaise Pascal imel še kako prav, ko je izrekel naslednjo modro misel: »Če hočeš spraviti Boga v smeh, mu pripoveduj o tvojih načrtih.« Kaj vse smo v začetku omenjenega leta 2020 še načrtovali, si zamislili in pričakovali. Pandemija neukrotljivega virusa pa je vse to vrgla v koš svetovne zgodovine.

V adventu 2021 se mi vse bolj dozdeva, da imajo prav vsi, ki menijo: Bog bi se moral jokati. Bog bi se moral jokati: nad našim odnosom do sočloveka in do pandemije ter iz nje izhajajočega trpljenja, umiranja in žalovanja;  Bog bi se moral jokati: nad našim odnosom do begunca in zatiranega, nad našo skrbjo za lastno duhovno stanje ter z njim povezano odrešitvijo.

foto: Eco-ms

V tem marsikje hektičnem, nemirnem, z nakupi in drugimi dejavnostmi preobloženem predbožičnem času pa imamo priložnost, da se za trenutek zaustavimo ter usmerimo naš pogled k Božji luči.

Psalmist 36 Psalma je tako zapisal: »Zakaj v tebi je izvir življenja, v tvoji luči vidimo luč.« Priti do izvira življenja in slediti Božji luči je hkrati tudi sporočilo božičnega dogodka. Božič in pa vsak posamezen dan, ki loči letošnjega od naslednjega božiča, je poskus Boga nagovoriti ljudi, da se vrnejo k izviru življenja, svojemu Stvarniku in zakorakajo po od Božje luči razsvetljeni poti, ki jo je zarisal Jezus s svojim življenjem, delovanjem in učenjem.

foto: Eco-ms

Na božič se spominjamo, obhajamo in praznujemo učlovečenje Božje besede, torej prihod Jezusa Kristusa v ta svet. V temo sovraštva, nezaupanja, nasilja ter trpljenja je zasijala luč ljubezni, zaupanja, sprave, miru ter odrešenja. Izhajajoč iz svoje avtoritete Jezus poda dokaj hladnokrvno in glede na razmere v svetu skoraj kontradiktorno izjavo, ko reče:  »Mir vam zapuščam, svoj mir vam dajem. Ne dajem vam ga, kakor ga daje svet. Vaše srce naj se ne vznemirja in ne plaši.«  Jezus to sporočilo tolažbe in pomirjanja izusti, ker gleda na svet iz Božje in ne človeške perspektive in moči. Izhaja iz dejstva, da se človekova bit oziroma karakter spremeni, ko se Božji sin rodi v srcu posameznika, kajti le tam je njegovo mesto, tu lahko blagodejno vpliva in deluje v dobrobit vsakega posameznika in širše. Kristus zaživi in deluje v človeški sredini, da bi na otipljiv, viden, razumljiv in čuten način dokazal ter udejanil Božjo ljubezen do nas ljudi. Postal je EMANUEL kar pomeni »BOG z NAMI«. Božič potemtakem ni  poziv širše množice ljudi k dobri volji, temveč je lesketajoče se oznanilo dobre volje Boga Očeta za vse ljudi, ustvarjene po njegovi podobi.

 

Drage bralke, cenjeni bralci.

V teh prazničnih dneh, se iskreno zahvaljujem vsem zaposlenim v zdravstvu, ki so še posebej obremenjeni v času pandemije ter jim želimo zdrav in z angelskim veseljem napolnjen božič.

Srčen pozdrav velja vsem nezaželenim in izobčenim, vsem tujcem, oslabelim in osamljenim, vsem družinam v ljubečih in v nemirnih odnosih. V imenu Evangeličanske cerkve v Sloveniji želim zdravo, mirno ter ljubezni polno Gospodovo rojstvo vsem bratom in sestram v binkoštno-evangelijski, reformirani, rimokatoliški in pravoslavni Cerkvi. Z odprtimi rokami pozdravljam pripadnike judovske in muslimanske skupnosti, s katerimi smo povezani po očaku Abrahamu. Pisana in za nas kristjane učlovečena Božja beseda naj nas povezuje, Gospodova ljubezen in njegov mir pa naj bosta vedno z nami.

 

Leon Novak, škof Evangeličanske cerkve AV v Sloveniji