Koalicijski poslanci Gibanja Svoboda, SD in Levice so se dan po referendumu, na katerem smo volivke in volivci ukinili dolgotrajno oskrbo, povečali število ministrstev in “depolitizirali javno RTV”, odločili vsem znižati plače. NSI temu ni nasprotovala.

Načrtovani dvig plač zaradi posebne splošne olajšave, ki bi ga bili na podlagi davčne zakonodaje bivše Janševe vlade deležni vsi, je aktualna koalicija danes v Državnem zboru odpravila.

Tako kljub vsesplošni draginji in neprestani rasti življenjskih stroškov plače nominalno ostanejo enake, realno pa padajo. 

Poleg samostojnih podjetnikov bodo kratko potegnili tudi isti, ki imajo prihodek iz naslova oddajanja stanovanj. Stopnja dohodnine, ki se plača iz naslova dohodka od oddajanja premoženja v najem, se bo s 15 zvišala na 25 odstotkov.

Zaradi tega se bodo zvišale najemnine, saj bodo najemodajalci strošek prenesli na najemnike, ali pa se bo povečalo oddajanje na črno, kar pomeni dodaten izpad prilivov v proračun.

Obdavčitev izplačil za poslovno uspešnost se vrač na raven pred sprejetjem novele zakona o dohodnini, ki ga je sprejela vlada Janeza Janše. Izplačila bodo sedaj zopet izvzeta iz davčne osnove, a le do višine povprečne slovenske plače.

Gre za poseg v plače vseh zaposlenih, v vladi naklonjenih medijih pa o tem ne duha ne sluha. Je sedaj hitenje s prevzemom RTV-ja bolj jasno? Ob vsaki potrditvi podobnih zakonov v času bivše Janševe vlade so bili MMC, 24ur in drugi mediji v roku ene ure po sprejemu v Državnem zboru polni debelih naslovov o škodljivih ukrepih. Danes je svoboda in se o tem več ne poroča.

M.Z.