Po toči zvoniti je prepozno, glava boli državljane RS “čez mejo”!

Vir:Spletna stran

Po dnevu dveh prespane noči in na dan prihajajo vse bolečine, ki so jih povzročili arbitri (beri pogajalci obeh držav) preprostim ljudem ene in druge države. Slovenci so pristali na hrvaškem, Hrvati pa na slovenskem ozemlju pa čeprav si tega ne želijo. Saj so vedno bili Slovenci ali Hrvati! Tako preprosto se je odločilo, “črta pravičnosti” se je potegnila in to je to! Sedaj je čas, da se bosta oblasti pogovarjale in poskušale za prizadete najti najboljšo rešitev.

Razkrižje razočarano, župan Ivanušič se bo boril za njih naprej!

Kar devet hiš oz. 35 ljudi se je po četrtkovi razsodbi arbitražnega sodišča znašlo na hrvaški strani, je zapisal vir 24ur.com. Razlog je, da so arbitri (kot smo že pisali v petkovem članku) odločili, da se stvarna meja mora “zarisati” po t.i. katasterski meji, ki pa je ravno na tem območju vse prej kot “normalna” (del dvorišč in hiš bo ostalo na eni strani države RS, drugi del na strani države Republike Hrvaške). Rezultat: neumna, neživljenska odločitev!

Če bi se predstavniki vlade že prej tako trudili in obiskali svoje državljane, bi se tudi tu meja določala po načelu pravičnosti!

Včeraj so najvidnejši predstavniki vlade obiskovali svoje bivše državljane. Toda, sedaj je prepozno, poti nazaj ni. Če bi jim bilo mar prej, bi se z veliko verjetnostjo tudi na tem delu – območju meja določala na podlagi načela pravičnosti in dobrososedskih odnosov, kot se je na morju. Z odločitvijo bi seveda največ pridobili državljani Republike Slovenije in Hrvaške! Rešitev je tokrat samo ena, ljudje bodo morali zamenjati svoj dom za ponujenega novega (če se bodo lahko ločili od “svojega pravega doma”, ki je “čez črto”).

Manj boli na Hotizi, saj ne gre za domove Slovencev!

Nogometno igrišče na Kapci ni več Slovensko, tudi betonarna in veliko rodovitne zemlje ne. Del daljnovoda ter visokovodni nasipi so enako hrvaški. Edina tolažba torej, da ne gre za domove. Toda gre za prvovrstno obdelovalno zemljo, s katero se je nekdo preživljal!

Rezime – neživljenske odločitve na kopnem na račun “fokusa” na Piranskem zalivu!

Slovenci smo torej izgubili skoraj 1/3 Piranskega zaliva, nismo pridobili niti teritorialnega stika z mednarodnimi vodami (ampak služnost na hrvaškem morju) in povzročili mnogo gorja lastnim državljanom, ki so pristali “na drugi strani meje”.

Smo torej Slovenci res lahko zadovoljni s tem, kar nam o arbitraži poroča sedanja vlada!

Uredništvo