Kdo je vedel za snemanje?

Slovenska pevka Nika Zorjan je v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Murski Soboti posnela videospot, ki po po mnenju cerkvenih predstavnikov zaradi vsebine nikakor ne sodi v cerkveno okolje.

Na spletni strani Škofje Murska Sobota so se na vsebino videa odzvali s sporočilom za javnost:

Slovenska pevka je v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Murski Soboti posnela video vsebino, ki zaradi vsebine nikakor ne sodi v cerkveno okolje in krši svetost prostora ter sakralni namen cerkve. Pri tem je prišlo do širjenja negativnih stereotipov in smešenja zakramenta poročnega obreda, duhovniške službe in vere kot pomembne vrednote. Škofija obžaluje, da je zaradi neprevidnosti odgovornih za cerkev, prišlo do skrunitve cerkve ter se opravičuje vernikom in vsem prizadetim. Soboški škof msgr. dr. Peter Štumpf do preklica prepoveduje vsa snemanja in objave v vseh cerkvah in kapelah škofije in njihovo objavo v medijih, razen kadar gre za bogoslužna opravila. Prosi vse k prizadevanju za ohranjanje svetosti cerkva kot prostora molitve in svete evharistije ter prebivališča Boga.

Odziv Škofa dr. Petra Štumpfa je povsem pričakovan. Nad vsebino prvega dela videospota se glede na uporabljen ambient zgraža marsikateri katoličan.

 

V primeru, da bi bila soboška stolnica nekje na odročnem kraju, bi odziv škofa še razumeli. A vsak, ki vsaj malo pozna okolico soboške stolne cerkve, ve, da stoji ploščad in sama stolnica neposredno med prostori soboške škofije in stolne župnije.

Trg pred Stolnico sv. Nikolaja v Murski Soboti (foto: M.Z.)

Da je snemalni ekipi uspelo posneti več relativno dolgih kadrov v sami cerkvi in na ploščadi pred njo brez, da je za snemanje vedelo vodstvo škofije ali župnije, je težko verjetno. Za informacije smo želeli povprašati tudi na stolno župnijo, a nam gospoda župnika Gorana Kuharja in gospoda kaplana Aljaža Baše ni uspelo priklicati.

M. Z.