Gibanje Svoboda, Socialni demokrati in Levica so danes podpisali koalicijsko pogodbo

Robert Golob, Taja Fajon in Luka Mesec so danes podpisali koalicijsko pogodbo 15. slovenske vlade. Ta določa novo organizacijo vlade, ki bo po besedah voditeljev prilagojena izzivom prihodnosti, in določa cilje, s katerimi bodo udejanjili obljube volivcem.

Senco na prihodnjo vlado meče kadrovska zasedba ministrov. Med kandidati je namreč kar nekaj takšnih, ki z dosedanjim delom niso izkazali referenc za zasedbo ministrskega stolčka. Praktično ne najdemo kandidata, ki bi ga lahko označili kot nek presežek.

Prva odstopanja od zapisov v koalicijski pogodbi smo zasledili, preden je le-ta bila podpisana. Na vsebino so se že oglasili predstavniki gospodarstva in ugledni ekonomisti, ki so nad koalicijsko pogodbo dobesedno zgroženi.

Politični analitiki in poznavalci zunanje politike ocenjujejo, da bo izvedba koalicijskih zavez Sloveniji na zunanjepolitičnem področju zelo škodovala. Odklon od pro-evropsko usmerjene zunanje politike in spogledovanje z Rusijo in Kitajsko ter izjave Tanje Fajon glede vstopa Hrvaške v Schengen se že negativno obrestujejo.

V oči bode število in pristojnosti ministrstev ter Marjan Šarec in Alenka Bratušek na ministrskih položajih, radikalna sprememba davčne ureditve, vključevanje nevladnih organizacij brez kakršnekoli odgovornosti in še bi lahko naštevali.

Koliko od napovedanega bodo uresničili, je velika uganka in kaj od tega nas bo naredilo bolj svobodne, bo pokazal čas. Glede na to, da je Robert Golob vsem poslancem odredil nadzornike, se prvi obrisi “nove svobode” že kažejo.

M.Z.