Policija v sklopu akcije Hitrost nad (pre)hitre voznike!

Foto: Pixabay

Policija in Agencija za varnost prometa se podajata v letošnji tretji (in zadnji) del nacionalne preventivne akcije Hitrost. Tretji del akcije se je začel že v ponedeljek, trajal pa bo vse do 18. avgusta.

Neprilagojena hitrost še vedno glavni krivec za prometne nesreče

Neprilagojena hitrost je še vedno glavni krivec za prometne nesreče, mnogokrat žal s smrtnim izidom. Samo v letu 2017 je zaradi prehitre vožnje življenje izgubilo kar 46 ljudi, kar je skoraj vsaka druga smrtna žrtev na naših cestah. Ravno zato bodo policisti po vsej državi poostreno preverjali, ali vozniki upoštevajo omejitve hitrosti.

Agencija za varnost prometa poziva, da vozniki preberejo in upoštevajo

Zavedati se moramo, da lahko že samo 10 km/h nad omejitvijo hitrosti (50 km/h) pomeni, da se naša pot ustavljanja podaljša kar za 12 m, kar pa je lahko znotraj naselja usodno. Zato je za doseganje večje varnosti v cestnem prometu pomembno, da znotraj naselij in na regionalnih cestah znižamo povprečne hitrosti. Z znižanjem povprečnih hitrosti za samo 1 km/h bi znotraj naselja število prometnih nesreč padlo za 4 %, izven naselja pa za 2 % (rezultati tujih raziskav).

Na to, da je počasneje tudi zares varneje, kaže tudi podatek, da je verjetnost smrti pešca ob trku pri hitrosti 50 km/h kar 85-odstotna, pri hitrosti 30 km/h pa se verjetnost, da bo pešec zaradi trka umrl, zmanjša na manj kot 10-odstotkov.

Hitrost je ključen dejavnik tveganja za najbolj ranljive skupine udeležencev (pešce, kolesarje, starejše in otroke), pomembna pa je tudi pri teži posledic voznikov in potnikov v vozilih.

Na avtocestah je hitrost pogosto povezana tudi s prekratko varnostno razdaljo med vozili.

Uredništvo