Pomagal prijatelju pri prekrivanju strehe, nato ga obkolijo s čeladami in pištolo za pasom ter oglobijo s 1000 EUR globe!

Foto: Pixabay

Zgodilo se je na Dolenjskem. Prijatelj Jože je zaprosil za pomoč pri prekrivanju strehe in odločitev je jasna. Z veseljem. Toda, zaposleni iz FURS (Finančna uprava Republike Slovenije), točneje finančni policisti se odločijo, da s čeladami na glavah in pištolami za pasom opravijo nadzor in preverijo ali ne gre za delo na črno. Ker prijatelj ni ožji član družine, so zaposleni iz FURS Jožetovemu prijatelju izrekli 1000 EUR globe.

Gnila država me je kaznovala s 1000 evri kazni, ker sem brezplačno pomagal prijatelju

Jožetov prijatelj, ki je brezplačno (kot mnogi drugi v Sloveniji) pomagal pri obnovi strehe na starejši hiši, seveda ni pričakoval, da ga bodo presenetili možje s čeladami in pištolami za pasom iz finančne policije. Pa so ga. Izvajali so namreč nadzor nad delom na črno, kamor spada tudi med soseska pomoč, ki jo je uzakonila Cerarjeva vlada in je stopil v veljavo pred cca. petimi leti.

Sicer pa se lahko samo vprašamo, zakaj možje v uniformah (pa čeprav imajo podlago v omenjenem zakonu o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno) niso želeli prepoznati poneumljen člen, ki dovoljuje le pomoč med neposrednimi sosedi ali če to opravi zakonec, parter ali sorodnik do vključno 3. kolena in se ob ugotovitvi humane pomoči Jožetu (kot to počnejo mnogi) prijazno pozdraviti in jim zaželeti varno delo še naprej? Finančna policija je namreč bila namreč v prvi vrsti “uveljavljena” s t.i. zakonom o finančni upravi z namenom, da se izsledijo tisti, ki namenoma utajujejo davke in pri katerih gre za sum kaznivih dejanj.

Uredništvo