Kaj smo in kaj še lahko izboljšamo?

Na včerajšnji okrogli mizi o prihodnosti Prekmurja in Prlekije so spregovorili aktualni poslanec Slovenske deokratske stranke Franc Breznik ter kandidata za poslance SDS na nedeljskih volitvah Andreja Prettner in Dominik Štrakl.

Andreja Prettner in Dominik Štrakl sta predstavila konkretne rešitve za odpravo razlik v razvoju Pomurja v primerjavi z osrednjim delom Slovenije. Gre za to, da ljudem v Prekmurju in Prlekiji omogočimo enake možnosti za razvoj, kot jih imajo državljani v osrednjem delu Slovenije.

Vlada je potrdila sofinanciranje projektov, ko bo na primer dijak ali študent na območju Goričkega imel prav tako kvaliteten dostop do internetnega omrežja, kot ga imata njegova vrstnika v Ljubljani. Prav tako so v teku številne investicije na področju izboljšanja pogojev za izobraževanje v Pomurju (DSŠ Lendava, Ekonomska šola MS, …). S tem se izenačujejo pogoji za izobraževanje po celotni državi. Podoben pristop je vlada ubrala na ostalih področjih.

Dominik Štrakl je izpostavil reševanje stanovanjske problematike za mlade in poudaril, da je osebno sodeloval pri pripravi Zakona o stanovanjski shemi za mlade, ki mladim posameznikom in mladim družinam omogoča lažjo pot do lastnega stanovanja.

Mladi bodo z državnim poroštvom lažje prišli do lastnega stanovanja, za katerega ne bodo plačevali najemnine, ampak bo z odplačevanjem kredita postalo njihova last.

Poleg tega je izpostavil številne investicije v šolstvu, zdravstvu in infrastrukturi, ki jih v veliki meri sofinancira država. Z vsem naštetim se bo tudi v bodoče naša regija uspšno razvijala.

Andreja Prettner je izpostavila številne naložbe v pomurskih zdravstvenih ustanovah in domovih za starejše.

Praktično ni zavoda na zdravstvenem oz. socialno varnostnem podrčju, ki ne bi bil deležen kakršnekoli državne pomoči.

Obnova obstoječih oddelkov in dograditev dializnega oddelka v Splošni bolnišnici Murska Sobota in dvanajst milijonov za rekonstrukcijo Doma starejših Rakičan sta prispevka, ki nedvomno prispevata k zmanjševanju razlik v kvaliteti zdravstvenih in socialnih storitev v Pomurju v primerjavi z osrednjo Slovenijo.

Franc Breznik je v pogovoru poudaril, da opozicijske stranke v sodelovanju z raznimi civilnimi inicitivami in Gibanjem Svoboda napovedujejo odpravo po njihovem mnenju škodljivih ukrepov aktualne vlade. Napovedujejo odpravo ukrepov, ki so bili namenjeni neposredno za ljudi.

Nerazumnost te napovedi kot večletni poslanec utemeljuje z dejstvom, da so stranke KUL vodile vlado v času konjunkture pred izbruhom epidemije in za reševanje problematike v zdravstvu, sociali in na področju investicij niso naredile čisto nič. Ukrepe aktualne vlade označiti za škodljive je naravnost smešno.

Trenutna vlada je s svojim delom doma in na mednarodnem političnem prizorišču utrdila ugled slovenske politike. S predanim delom ob izbruhu epidemije in v času predsedovanja Svetu EU je Slovenska demokratska stranka v sodelovanju z Novo Slovenijo in Gibanjem Povežimo Slovenijo naredila odločilen premik v smeri zaščite življenja kot osnovne človekove pravice, zagotavljanja zdravja, svobode in splošne blaginje.

Vsi trije govorniki so prisotne ob koncu pozvali k udeležbi na teh prelomnih volitvah, ko je pomemben vsak glas. Le z aktivnim državljanskim odnosom bomo lahko skupaj premikali stvari na bolje.

M. Z.