Dejan Süč je čez noč spremenil mnenje

Državni zbor Republike Slovenije je včeraj na predlog predsednika Vlade dr. Roberta Goloba razrešil Ireno Šinko s funkcije ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Posle funkcije ministra začasno prevzema Marjan Šarec.

Se lahko pri razrešitvi Irene Šinko zalomi?

Kot smo že napovedali, je glasovanje na včerajšnji izredni seji povedalo več o tistih, ki so glasovali, kakor o sami ministrici Šinkovi. Proti njeni razrešitvi ni glasoval nobeden od pomurskih poslancev. Opozicijski poslanec NSI Jožef Horvat o razrešitvi ministrice ni glasoval, vzdržal se je tudi predstavnik madžarske narodnostne skupnosti Ferenc Horvath. Ukaza predsednika vlade ni upošteval Tine Novak, ki prav tako ni glasoval.

Za razrešitev ministrice Šinkove so glasovali poslanci Gibanja Svoboda Vera Granfol, Sara Žibrat, Darko Krajnc in Dejan Süč, ki je o delu ministrice očitno čez noč spremenil svoje mnenje. Pred nekaj tedni jo je ocenil kot največjo profesionalko, s katero je do sedaj v svojem življenju imel priložnost sodelovati. Nekoliko presenetljivo je Ireno Šinko “potunkal” tudi Damjan Zrim iz SD, ki je prav tako podprl njeno razrešitev in po mnenju nekaterih analitikov s podporo Golobu tvegal zaupanje strankarskega kolega Jevška, ki naj bi zaradi spora z Golobom celo zapustil sejo vlade.

Ob pogledu na rezultat glasovanja so presenetili tudi trije glasovi podpore k razrešitvi, ki so jih prispevali poslanci NSi, ki bi se po napovedi ene od poslank dan pred sejo naj glasovanja vzdržali.

Po pregledu rezultata lahko torej sklepamo, da so jeziček na tehtnici pri razrešitvi ministrice bili pravzaprav pomurski poslanci in trije poslanci NSi.

Kako bodo sedaj Dejan Süč, Vera Granfol, Sara Žibrat, Darko Krajnc in Damjan Zrim pogledali v oči ministrici, ki so jo še nekaj dni pred glasovanjem tudi javno hvalili? Kako bodo pogledali v oči pomurskim kmetom, ki so pri ministrici po mnenju mnogih le imeli posluh?

M.Z.