V največji dilemi je Dejan Süč

Na petkovi izredni seji naj bi poslanke in poslanci glasovali tudi o razrešitvi kmetijske ministrice Irene Šinko. Po tem, ko ji je predsednik vlade Robert Golob izrazil nezaupanje in jo obvestil, da se njune poti razhajajo, mu je Šinkova odgovorila, da s tem nima težav, vendar pa odstopiti ne namerava. Naj jo odpokliče Državni zbor, ki jo je na mesto ministrice tudi imenoval.

To je novi kmetijski minister

Preko neuradnih virov smo izvedeli, da pa kljub velikemu številu koalicijskih glasov razrešitev Šinkove le ni povsem gotova. Prvi, ki so v velikem precepu, so pomurski poslanci. Damjan Zrim (SD) že večkrat v takšnih situacijah ni glasoval, zavezanost koaliciji ne obvezuje tudi poslanca madžarske narodnostne skupnosti Ferenca Horvatha, ki bi razrešitvi lahko nasprotoval, ker mu je Šinkova odobrila dobrih 8 milijonov sredstev za vzpostavitev vzorčne kmetije.

Da razrešitve Šinkove ne podpre, je pričakovati tudi od Jožefa Horvata (NSI), a so poteze poslancev NSI v zadnjih mesecih pogosto nerazumljive. V to, da bi Horvat glasoval za razrešitev, ostali pomurski poslanci pa proti, sicer le redko kdo verjame, a nekaterih političnih analitikov Horvatova podpora razrešitvi Šinkove tudi ne bi presenetila.

Glasovanje poslancev Gibanja Svoboda pa bo povedalo več o njih samih, kot o delu Irene Šinko. Sara Žibrat je do sedaj glasovala kot del glasovalnega aparata globoke države. Tudi Tine Novak običajno glasuje po nareku šefov, kar velja tudi za Vero Granfol in Darka Krajnca. A vsi štirje bodo morali za svoje glasovanje prevzeti odgovornost in v primeru razrešitve Šinkove v oči pogledati kmetom, ki naj bi jih na sejah vlade v okviru svojih možnosti Šinkova v veliki meri zagovarjala.

V največji dilemi bi lahko bil lendavski poslanec, ki je zamenjal Dejana Zavca. Dejan Süč, ki je kot ministričin vodja kabineta delo ministrice ob njegovem odhodu v poslanke klopi ocenil kot odlično, sedaj z glasom proti razrešitvi ne bi smel imeti težav.

“V največjo čast in zadovoljstvo mi je bilo sodelovati z ministrico Ireno Šinko, za katero lahko iskreno povem le, da takšne profesionalke v svojem življenju še nisem imel priložnost pobliže spoznati. Prepričan sem, da smo lahko Pomurci hvaležni, da nas v Ljubljani zastopa ministrica, kot je gospa Šinko,” je na svojem FB profilu zapisal Dejan Süč.

Ferenc Horvath financira Dejana  Süča?

Še posebej zanimiva bo razprava, v kateri pričakujemo obrazložitve tudi od pomurskih poslancev. Kako bodo pomurski poslanci, še posebej Dejan Süč, glasovali, bo jasno v petek. Kako bodo pogledali v obraz pomurskim kmetom, pa je v primeru njihove podpore razrešitvi Šinkove veliko vprašanje. .

Glasovalna matematika je torej zelo negotova, zato verjetno v poslanski skupini Gibanja Svoboda že vsaj tli, če ne že vre. Razrešitev Šinkove namreč nima podpore tudi pri poslancih SD, ker ja na ministrski položaj na nek način prišla na podlagi povezav z Dejanom Židanom (SD). Petkova izredna seja državnega zbora bo torej pestra, rezultat glasovanja pa gotovo zanimiv in lahko pripelje celo do razpada koalicije. O glasovanju posameznih pomurskih poslancev bomo posebej poročali.

M.Z.