Poskrbeti je treba, da je tudi podeželje zastopano

zajem zaslona

Da podeželje ne sme ostati brez poslancev, da je čas, da ministrica za digitalno preobrazbo odstopi in da bi morala stranka Gibanje Svoboda nehati blokirati delovanje preiskovalne komisije, ki preiskuje predsednika vlade, je poudaril poslanec SDS Žan Mahnič v oddaji 24ur Zvečer.

“Slovenija ni samo Ljubljana, so tudi druga manjša mesta,” je dejal Žan Mahnič, ki meni da so poslanci vez med župani in vlado in da je treba poskrbeti, da je tudi podeželje zastopano. Komentiral je uvedbo preferenčnega glasu, v oddaji pa so se dotaknili tudi vložitve vnovične interpelacije zoper Emilijo Stojmenovo Duh. SDS poudarja, da ima zdaj, za razliko od prvič, dve novi dejstvi.

Mahnič je ponovil stališče SDS, da Slovenija “ni samo Ljubljana“, ampak so tudi druga manjša mesta, predvsem pa podeželje. “Dokler nimamo nekega vmesnega elementa med državo in občinami, smo poslanci tisti, ki smo nekako vez med župani in vlado. Zato je treba poskrbeti, da je tudi podeželje zastopano,” je dejal. Ocenil je, da na podlagi trenutnega predloga podeželje z nekaj mandati ne bi imelo več poslancev v DZ.

“Nekdo iz Gorenje vasi ne more parirati nekomu iz Kranja,” je poudaril in dodal, da bodo v parlament izvoljeni tisti posamezniki, ki so javno bolj izpostavljeni in znani. Kaj bi pomenila predlagana ukinitev volilnih okrajev (in uvedba preferenčnega glasu), pa je v svoji nedavni objavi zelo dobro pojasnil predsednik SDS Janez Janša. O tem si lahko preberete tukaj.

To je misija nemogoče
Da so v prejšnjem mandatu naredili minimalne popravke okrajev glede na sodbo ustavnega sodišča, je nadaljeval Mahnič: “Spomnim se, kakšne težave smo imeli, pa smo 88 okrajev samo spremenili.” Mahnič meni, da je “misija nemogoče”, da bi imeli 18 volilnih enot. “Mi v SDS zagovarjamo, da imajo volivci večji vpliv, zato smo predlagali dvokrožni volilni sistem, ki pa je bil zavrnjen. Podeželje ne sme ostati brez poslancev in ne smemo si dovoliti neke estradizacije politike, že sedaj je po našem mnenju preveč in zastopanost mora biti enakomerna tudi v smislu, da nima prednosti tisti, ki je iz mesta, kjer ima več deset tisoč volivcev, nekdo na podeželju jih ima pa 5 tisoč, podeželje potem nima nikakršne možnosti, da bi imelo poslance,” je znova poudaril.

Žavbi je komentiral napoved nove interpelacije zoper ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh, za katero je dejal, da besedilo interpelacije še ni bilo vloženo, zato se glede tega še ne morejo opredeliti, enako menijo v SD. Ne pričakuje sicer, da bi v Gibanju Svoboda interpelacijo podprli. Mahnič in Čadonič Špeličeva medtem ocenjujeta, da bi morala ministrica odstopiti oz. bi jo moral Golob pozvati k odstopu. Za razliko od prejšnje interpelacije ima SDS zdaj dve pomembni dejstvi – ugotovitev računskega sodišča, da je bil nakup računalnikov sporen, in mnenje Javne agencije za konkurence, ki je dejala, da je šlo za kartelno dogovarjanje, je poudaril Mahnič.

Na vprašanje, ali bo poslanska skupina NSi prispevala podpise za ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije, ki bi preiskovala posle premierja Goloba, je Čadonič Špeličeva odgovorila, da je ta komisija že bila ustanovljena in je imela zasedanje. Želijo si, da bi začela delovati in da bi razjasnili vsa vprašanja o delovanju Goloba. Mahnič je medtem povedal, da komisija ne deluje, ker jo poslanci Gibanja Svoboda “blokirajo”.

Kdor blokira, tudi nekaj skriva
“Pogovarjamo se marsikaj, a tisto, kar je dejstvo, je to, da trenutna preiskovalna komisija  ne deluje, ker jo poslanke in poslanci Gibanja Svobode blokirajo. Vedno je bilo jasno, da če je tretjinska zahteva za priče, da o tem ni nobenega dvoma, da se te priče določi,”
 je dejal Mahnič in dodal, da Tomaž Lah iz Svobode ni več predsednik, prav tako nekaj poslancev Svobode ni več članov, zato je trenutni vodja te komisije podpredsednik SDS Rado Gladek. Pričakujemo, da bodo tudi v GS to ugotovili in nehali blokirati preiskovalno komisijo. Meni, da kdor blokira komisijo, tudi nekaj skriva.

A. H.

vir: Nova 24