Poskrbimo, da bo naš kosmatinec imel svoj “brlog”!

Vir: Pixabay

Pasji kosmatinci ne glede na to ali živijo v hiši skupaj s “človeškim krdelom” ali zunaj v ograjenem prostoru, potrebujejo mesto, kjer bodo imeli svoj popoln mir. Če svojega psa dobro opazujemo, bomo ugotovili, da si tega poskuša najti kar sam. Izbira mesto pod klopjo, mizo…oz. se umakne v najtemnejši predel svoje pasje hiške. Samo, da se nekaj znajde nad njegovo glavo, da je manj svetlo, mirno. To mesto zanj predstavlja resnični “brlog”, zato je prav, da mu ga omogočimo, saj se bo v njem počutil varno pa še svoj popoln mir bo našel v njem.

Pes potrebuje “brlog”, kjer bo lahko zadremal in se regeneriral!

Lastniki psov moramo poskrbeti, da ima naš kosmatinec mesto, kamor se lahko umakne pred vsakodnevnim vrvežem in drugimi hrupi, ki jih povzročamo družinski člani. Ko si to mesto izbere oz. ko presodimo, da potrebuje svoj mir in ga v “brlog” pošljemo sami, pa mu moramo zagotoviti tudi potreben mir. Otroci, sosedje…ga v tem času ne smejo motiti, saj zanj ta čas predstavlja resnično zavetje, ki ga je pripravljen tudi braniti (zato kdaj opozorilo v obliki renčanja…). Podobno si “brloge” uredijo ali izkopljejo prostoživeči psi v divjini, volkovi pa tudi druge živali, vanj pa se zatečejo ob slabem vremenu ali, ko se bodo branile pred vsiljivci.

Zunaj živeči kosmatinci včasih izberejo “brlog” v hiši, tega se mnogokrat sploh ne zavedamo!

Zgodi se, da kot lastniki psov to zatočišče zunaj živečemu kosmatincu ponudimo v prostoru hiše ob slabem vremenu. Celo tolažimo ga in mu prigovarjamo, da se mu ob nas ne more nič slabega zgoditi. S tem pa mu kažemo le svojo šibkost oz. v pasjem jeziku negotovost, ki jo prenašamo še nanj. S tem smo lahko “nastavili” trenutek za vse prihodnje težave, ki bodo kosmatnca vznemirile že ob prihajajočem slabem vremenu, on pa bo zmeden in vznemirjen čakal le trenutek, ko bo lahko šel v svoj “brlog”!

Psi spijo v povprečju od 12 do 18 ur in sicer glede na velikost pasme. Večji psi bodo tako spali več ur, saj za regeneracijo telesa potrebujejo več časa. Pes posebnega bioritma, kot ga za spanje imamo ljudje nima. Zadremlje in podobno kot ljudje prehaja skozi vse spalne faze (rahlega spanca, globokega spanca in REM faze za katero je značilno hitro premikanje oči pod zaprtimi vekami), ki pa vsaka trajajo le cca. 15 minut. Tako ima naš kosmatinec čez dan mnogo spalnih faz (do 20), zato moramo kot lastnik poskrbeti, da se lahko naspi in regenerira tako fizično kot psihično. Za to pa potrebuje svoj “brlog”.

Uredništvo