Poslanec SD Dejan Židan, kje ste bili vse od leta 2017 naprej glede Resolucije o nacionalnem programu za jezikovno politiko

Foto: fb

Prekmurščina še ni izgubljena, Židan za glasovanje v državnem zboru vložil dopolnili resolucije se glasuje naslov prispevka na spletnem portalu sobotainfo. Zakaj je potrebno izpostavljati prizadevanja poslanca opozicije stranke SD mag. Dejana Židana?

“In tako bo zdaj mag. Dejan Židan na vsaki seji državnega zbora in odborov vlagal dopolnila k Resoluciji? In Sobotainfo bo vedno o tem napisala članek. Seveda bo to trajalo samo do parlamentarnih volitev 2022 oziroma, če se ne bo izteklo po željah, do lokalnih ( županskih ) volitev v istem letu.
Priprave na Resolucijo o nacionalnem programu za jezikovno politiko 2021-2025 so se začele 21. 12. 2016, prvi posvet je bil 28.11.2017
Židan pa dve uri pred zadnjo sejo odbora, kjer dobi Resolucija zeleno luč za potrditev v parlamentu, predela 68 strani resolucije, ugotovi pomanjkljivost, se posvetuje s strokovnjaki, se posvetuje s prekmurskimi poslanci ( če ) in na seji predlaga dva amandmaja za zaščito prekmurščine. 4 leta in pol pa nič. Dobro, da mu je strankarski kolega omogočil, da je bil na seji odbora namesto njega.
O skrbi za prekmurščino pričajo tudi podatki iz vladnih strani, iz časov, ko je bil SD, s predsednikom Židanom, v vladi.
Udeleženci prvega posveta o tej Resoluciji. Nikjer nikogar kateri bi zagovarjal prekmurščino? https://www.gov.si/…/2019-Zbornik-posvet-o-novem-NPJP.pdf
Še ena tabela in sicer Tabela odzivov na osnutek resolucije in mnenj pristojnih organov. In spet nihče iz Prekmurja, razen Jožek Horvat za romščino. https://www.gov.si/…/Tabela-odzivov-z-mnenji-organov.pdf
Pa še en zapis iz vladne ( vlada, kjer je bil Židan predsednik parlamenta in njegova SD v vladi ) objave “Osnutek nove jezikovnopolitične resolucije smo medresorsko usklajevali od novembra 2019 do januarja 2020 in v začetku februarja 2020 na Vlado Republike Slovenije poslali usklajen predlog resolucije. Obravnava dokumenta je nato zaradi menjave vlade in reševanja težav, nastalih kot posledica pandemije koronavirusa covid-19, nekoliko zastala.”
Cenim in podpiram prizadevanja društev in ostalih organizacij za uveljavitev prekmurščine, ampak s takšno ceneno predvolilno propagando nam bo težko uspelo.
Tako pa ogledalo vsem, ki resnico želijo zamolčati, sporoča Drago Vigali na svojem fb profilu, ki se je poglobil v nastajanje in sprejem Resolucije o nacionalnem programu za jezikovno politiko 2021-2025.
Uredništvo