Posledice vmešavanja politike v Merkator bodo puščale rane

In smo ga dobili, predlog interventnega zakona “O Merkatorju”, ki bo po potrebi aktiviral izrednega člana uprave z nalogo preprečiti izčrpavanje “Dobrega soseda”. Državni zbor naj bi ga kmalu in po nujnem postopku sprejemal na izredni seji. Kljub izjavi premierja Mira Cerarja, da indicov o izčrpavanju Merkatorja ni, pa očitno člani vlade mislijo (imajo informacije) drugače.

Toda, Merkator vsekakor ni v dobri kondiciji. Težave je imel že v času prevzema (pred cca. štirimi leti), močno zadolžen in brez možnosti pridobitve svežega kapita, ko se je našel eden in edini ponudnik, gospod Todorovič. Za Merkator je predstavljal začasno “rešilno bilko”, ko je bilo že znano, da se v tvegan posel prevzema podaja močno zadolžen imperij. Že takrat pa so se, tako kot danes, v vladnih vrstah (in njihovih svetovalcev) iskale možnosti “domačega” reševanja “Dobrega soseda”. Pogovori o tem so spet aktivirani!

Interventni zakon pa kaj več kot “všečnosti” pred državljani (nekaterimi) ne prinaša nič koristnega. Prej bo puščal “rane”, kot se je to že izkazalo v primeru podobnega pristopa s strani hrvaške vlade. Bonitetna hiša Moody’s je namreč Agrokorju že znižala bonitetno oceno in “nakazala”, da bodo upniki težko prišli do svojega denarja.

Uredništvo