Zaslužen za organizacijo in razvoj zveze

“Za vedno se je poslovil Jože Hirnök (1957-2024), dolgoletni predsednik Zveze Slovencev na Madžarskem,” so danes sporočili iz Zveze Slovencev na Madžarskem.

Da so porabski Slovenci pred več kot tremi desetletji storili prvi in ključni korak k samostojnemu organiziranemu delovanju, je v največji meri zaslužen Jože Hirnök, ki so mu takrat v Porabju zaupali pomembno nalogo vodenja Zveze Slovencev na Madžarskem. To vlogo je vestno, odgovorno in predano opravljal skoraj tri desetletja.

Jože Hirnök ni zaslužen samo za ustanovitev Zveze, temveč za ves nadaljnji razvoj te organizacije, ki si prizadeva za ohranjanje slovenstva v Porabju. Zahvaljujoč njemu sta obe državi – tako Slovenija kot Madžarska – prepoznali pomen slovenske skupnosti v Porabju.

Jože Hirnök je veliko dosegel tudi v razvoju infrastrukture, ki omogoča porabskim Slovencem izvajanje njihovih dejavnosti. Porabske Slovence pa je pomembno povezal tudi z rojaki v Prekmurju.

Za izjemne dosežke na področju ohranjanja slovenske manjšine ter pomemben prispevek in delovanje na vsem področju življenja Slovencev na Madžarskem je decembra 2021 iz rok podpredsednika madžarske vlade prejel visoko državno nagrado „Za narodnosti”.

P.N.