Janša povabil na pogovore o ključnih izzivih vse stranke, toda ene še vedno s senco stricev iz ozadja!

Foto: R.F

V življenju je še kako pomembno, da imaš “hrbtenico”. Tako se ti preprosto ni potrebno pretvarjati. Si, kar si. Če se daš upogniti in igraš vlogo nekoga drugega, se bo to prej ali slej poznalo na tvojem zdravju! Kot kaže, postaja danes vse bolj jasno, kdo je ves čas imel strice iz ozadja in kdo še vedno mora “igrati” na takt nekoga drugega!

SDS na pogovore o ključnih strateških izzivih ter pripravljenosti za sestavo večinske koalicije “Za Slovenijo” povabila vse stranke

Kot odmeva v javnosti, je SDS (Slovenska demokratska stranka) na pogovore o sestavi večinske koalicije “Za Slovenijo” povabila vse stranke. Dopis so slednje že prejele, pogovori s predsedniki in njihovimi predstavniki (vodji poslanskih skupin in dvema ožjima sodelavcema) pa bi naj potekali v petek 7. februarja. Pet strank se je do povabila že opredelilo in se sestanka o sestavi koalicije “Za Slovenijo” ne bodo udeležile. To so stranke LMŠ, Levica, SD, SAB in SNS. Iz razpadle bivše koalicije, katero posamezni interesi so bili tako močni, da jim Šarec več ni bil kos in je moral priznati, da več ne zmore, sta kot kaže na prihodnost Slovenije razmišljali le dve stranki. Stranka SMC in stranka DeSUS.

LMŠ, Levica, SAB, SD in SNS se ne bodo udeležile povabilu SDS o pogovorih za prihodnost Slovenije

Predsednik stranke SD Dejan Židan (čeprav še ne uradno) je v svoji izjavi že nakazal, da se povabila stranke SDS ne bodo udeležili. V njegovi izjavi: “Desne, oziroma desnosredinske vlade Sloveniji niso prinesle napredka” je spomnil na vlado v mandatnem obdobju 2004-2008. Ta naj bi bila krivec za večjo gospodarsko krizo zaradi napačne gospodarske politike! Toda, rezultati vladanja pod “premierstvom” Janeza Janše v takratnem mandatu govorijo nasprotno. Šlo je za eno najuspešnejših obdobij, za vidno nižanje javne porabe, dvig BDP, ustvarjeno ugodno poslovno okolje, za 32 % zmanjšanje brezposelnosti, utrditev mesta Slovenije na mednarodnem parketu, uspešno vodenje Evropske unije, izboljšanje stanja v policiji, vojski, kmetijstvu, šolstvu in pravosodju. Vidno se je izboljšal tudi socialni in ekonomski položaj vseh prebivalcev Republike Slovenije. Še posebej pa je pomembno, da je k medsebojnemu sodelovanju povabil vse stranke in ni delovala izključujoče.

“Ne bomo sodelovali v nobeni opciji alternativne vlade v tem mandatu”, pa je povedal sedaj že bivši premier Marjan Šarec. Logično, ko pa tudi sam nikoli ni bil “prvi” premier ampak je preveč dokazov, da se je (pre)večkrat pojavljal na posvetu pri samem Milanu Kučanu.

“Pripravljeni smo na nove volitve. Z desnimi strankami se ne nameravamo pogovarjati o sodelovanju”, pa je povedal Luka Mesec, predsednik stranke Levica. Tudi zanj je znano, kdo je prihajal v njegov tabor, ko je že bilo preveč napetosti v na propad sestavljeni koaliciji 5+1!

Čas je za Slovenijo in čas, da vse destruktivne stranke sodelujejo kot opozicija; upamo, da kot prava demokratična opozicija

Slovenija nujno potrebuje odgovore na težave, s katerimi se sooča in odgovore na izzive prihodnosti. Podjetništvo mora ponovno postati prioriteta, posamezniku pa se mora znotraj podjetništva omogočiti, da razvije ves potencial, ki ga v podjetje prinese. Ugodno podjetniško okolje morajo mladi začutiti doma, kar bo v prihodnje pomenilo dobre priložnosti za razvoj odličnih idej na domačem parketu. Življenje v pokoju mora biti dostojno, socialna politika in politika zaposlovanja pa morata izvajati ukrepe, da bodo v delovnih razmerjih vsi tisti, ki so dela zmožni. Na področju zdravstva se mora narediti red, sodna veja pa mora soditi neodvisno, za dokazane sporne odločitve pa odgovarjati. Končno mora zavladati čas demokratične države, kjer se lahko razvijejo potenciali slehernega posameznika, kjer je dovoljena svoboda govora, kjer ima vsak posameznik enake možnosti. To pa je možno z vlado, ki ima program, vizijo, znanje in kadre. Le slednja se lahko poda na pot (pre)potrebnih reform!

To pa je možno z vlado, ki ima program, vizijo, znanje in kadre. Le slednja se lahko poda na pot (pre)potrebnih reform

Ali bo prevladal razum in bo za preostanka tega mandata, ki ga je ostalo za več kot polovico, priložnost za sestavo koalicije Za Slovenijo dobila zmagovalna stranka SDS, bomo izvedeli v prihodnje. Dejstvo pa je, da obstaja ta možnost, da Slovenija dobi ambiciozno in večinsko vlado. Na “potezi” so stranke NSi, SMC in DeSUS.

Uredništvo