Pozor, TV serija “13 razlogov, zakaj” na seznamu odsvetovalnih oddaj!

Starši, v kolikor je tudi vaš najstnik eden izmed množice najstnikov, ki redno spremlja TV serijo  “13 razlogov, zakaj”, se odločite, da jo spremljate skupaj z njim. Svetovna zveza za preprečevanje samomora jo je namreč uvrstila na seznam oddaj, ki jo odsvetujejo ogleda mladim, navaja vir Dnevnik.

 

Ranljivega mladostnika v stiski bi TV serija lahko napeljala v odločitev o samomoru!

Sociologi so jasni, po skrbnem “pregledu” vsebin TV serije so se odločili, da mladostnikom gledanje TV serije odsvetujejo. TV serija je sicer posneta po uspešnem romanu avtorja “Trinajst razlogov” Jaya Asherja, ki je v Sloveniji uvrščen med priporočena umetniška dela za obravnavo “na” bralni znački v 9 razredu osnovnih šol. Toda!

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), je branje romana “Trinajst razlogov” mladim odsvetoval!

Ko so ministrstvo za zdravje, kulturo in ministrstvo za šolstvo zaprosili mnenje NIJZ, je ta roman odsvetoval kot priporočeno literaturo za branje mladostnikov. Kot ključno je navedel potencialno nevarnost poistovetenja mladostnika z literarno junakinjo glede reševanja težav.

Ministrstva so mnenja, da so vsebine v romanu dobro izhodišče za pogovore z mladimi o duševnih stiskah in samomoru!

Ker ministrstva mnenja NIJZ niso upoštevala, mnogi učitelji danes vsebino romana za bralno značko z “mladim bralcem” obravnajo “po svoje”. Način obravnave namreč nikjer ni predpisan, pa čeprav gre za še kako “občutljivo” vsebino.

Netflixova serija “13 razlogov, zakaj” je nastala po času, ko sta bili že pridobljeni dvoje “odsvetovalnih mnenj” (NIJZ in Svetovna zveza za preprečevanje samomorov)!

Starši, naši otroci prehajajo skozi mnogotere “vzpone in padce”. Če se še tako trudimo, beremo knjige o vzgoji otrok, mladostnikov…se redno pogovarjamo z vzgojitelji, učitelji…včasih preprosto spregledamo “trenutek”, ko bi nas otrok nujno potreboval za poglobljen pogovor. Pa se zapre, prvič, drugič…in težo bremena vse bolj nalaga na svoja ramena.

Bo naše pisanje o, po mnenju stroke “sporni” TV seriji “13 razlogov, zakaj” in po mnenju stroke iz NIJZ “spornem” romanu “Trinajst razlogov” dovolj, da boste obveščeni, osveščeni in dovolj blizu vašemu mladostniku?

Uredništvo