Izvrstna udeležba, zanimivi finalni boji in dobra organizacija

Strelsko društvo Štefan Kovač Turnišče letos praznuje pol stoletja delovanja. Visok jubilej bodo strelke in strelci iz Turnišča obeleževali skozi celotno leto, eden izmed prvih dogodkov pa je bil konec tedna, ko je v telovadnici tamkajšnje osnovne šole potekal pravi strelski praznik.

V soboto je na 7. pokalu Turnišča tekmovalo 88 strelk in strelcev z zračno pištolo in zračno puško iz Slovenije, Avstrije in Madžarske. Tekmovanja se je udeležil tudi aktualni mladinski evropski prvak Balint Kalman, izven konkurence pa je 26-stezno elektronsko strelišče preizkusil tudi paraolimpijec in aktualni parašportnik leta Franček Gorazd Tiršek.

V nedeljo je na istem strelišču potekalo še 7. državno prvenstvo mešanih parov. V zanimivi disciplini, ki je od Tokia naprej tudi del olimpijskega programa, se je pomerilo kar 61 mešanih parov s skupno 120 strelkami in strelci. Po letih 1994 in 1997, ko sta v Turnišču potekali državni prvenstvi za člane in mladince ter državnem prvenstvu za mlade do 17 let leta 2017, je bilo tokratno državno prvenstvo v enem izmed krajev z najdaljšo tradicijo strelstva v regiji, prvo tovrstno tekmovanje v disciplini mešani pari.

Po prvi kvalifikacijski skupini mladincev z zračno puško je bilo na sporedu uradno odprtje državnega prvenstva. Ta čast je pripadla županu Občine Turnišče Borutu Horvatu, pred tem pa sta spregovorila še predsednik Strelske zveze Slovenije Ljubo Germič in poslanec državnega zbora Tine Novak.

Pomerilo se je 61 mešanih parov s skupno 122 tekmovalkami in tekmovalci iz 25 strelskih društev in klubov iz celotne države. Najštevilčnejša je bila zasedba iz Železnikov s šestimi tekmovalnimi pari, iz Ruš in Rečice pri Laškem je nastopilo pet mešanih parov, medtem ko je imelo domače strelsko društvo na tekmovališču štiri mešane pare.

Finalne tekme za medalje so dokazale, kako zanimiv je lahko tovrstni format tekmovanja, ki so si ga lahko gledalke in gledalci ogledali tudi v spletnem prenosu v živo. V elitni članski konkurenci sta zlato medaljo osvojila Teja Medved in Aljaž Kerlatec iz Strelskega društva Trzin, ki sta bila v finalu boljša od Urške Hrašovec in Patrika Jakopička iz Strelskega društva 1. pohorski bataljon Ruše. Na tretje mesto se je uvrstil drugi tekmovalni par iz Trzina, ki sta ga zastopala Suzana in Luka Lukič.

S pištolo so bili gledalci priča izvrstnemu finalnemu streljanju, ki sta ga demonstrirala tekmovalna para, ki sta hkrati tudi lastnika aktualnega državnega rekorda v disciplini, ki je od olimpijskih iger v Tokiu tudi del olimpijskega programa. Zmaga je pripadla Anji Prezelj in Klemnu Tomaševiču iz Strelskega društva Lotrič Železniki, srebrna pa sta bila Sašo Stojak in Majda Raušl iz Strelskega kluba Ptuj. Tretje mesto sta osvojila Jagoda Tkalec in Jože Čeper.

Pri mladincih sta z zračno puško zmagala Tina Horvat in Maksimiljan Žarič iz Olimpije, druga sta bila Zoja Kalin in Simon Schuller iz Strelskega društva Dušan Poženel Rečica pri Laškem, tretja pa Nika Skubic in Gašper Judež iz Strelskega društva Kisovec. Z zračno pištolo je pri mladincah zmagal par iz Rečice pri Laškem, ki sta ga predstavljala Eva Vodopivec in Gašper Kajtna Poženel, druga sta bila Eva Vovk in Renee Lenzi iz Strelskega društva Vremščica Vremski Britof, tretja pa Taja Primožič in Žare Valcl iz Železnikov.

Med pomurskimi mešanimi pari sta najvišjo uvrstitev pri članih z zračno puško z devetim mestom dosegla Žana Rudaš in Leon Režonja iz domačega strelskega društva. Pri mladincih s puško je mešani par Strelskega društva Koloman Flisar Tišina, ki sta ga predstavljala Urška Kreft in Patrik Cipot, prav tako dosegla deveto mesto.

M.Z.

vir: SD Štefan Kovač Turnišče