Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil si je ogledal dinamično predstavitev ob koncu niza vaj Preskok 2022

Predsednik država je vrhovni poveljnik Slovenske vojske, ki je letos med 12. septembrom in 21. oktobrom 2022 na širšem območju Republike Slovenije izvedla niz vaj pod skupnim imenom Preskok 2022.

Predsednik Pahor je po ogledu vaje povedal: “Med opazovanjem vaje sem razmišljal o vojni v Ukrajini. Želim si, da bi čim prej nastopili okvirji za prekinitev ognja in seveda za pravičen mir. Kot sem že večkrat rekel: če mir ne bo pravičen, ne bo trajen.

To usposabljanje sem gledal v drugačnih pogledih, v drugačnih okoliščinah, z drugačnega zornega kota, kot v prejšnjih desetih letih. Zaradi vojne v Ukrajini moramo vsi razmišljati o nujnosti večje usposobljenosti Slovenske vojske. Mislim, da je dovolj materialno podprta, da ima sijajen kader, motiviran, da tako visoko usposobljenost tudi doseže,” je dejal Pahor.

Usposobljenost Slovenske vojske po Pahorjevih besedah ni samo akademska razprava. Vojska ima stvaren pomen in se uri za obrambo države. Pahor upa, da nikoli ne bodo nastopile potrebe, da bi morala vojska svojo usposobljenost zares demonstrirati, česar pa v sedanjem času očitno ne moremo v celoti izključiti. Vojska mora biti pripravljena kot samostojna enota in kot del del zavezniških sil.

Slovenska vojska je po Pahorjevem mnenju dobro usposobljena, kar potrjuje tudi dejstvo, da po sodelovanju na misijah v tujini dobiva zelo visoke pohvale. Slovenska vojska dobro varuje našo državo. 

Koga pa si vi predstavljate v vlogi bodočega poveljnika Slovenske vojske? Za to funkcijo kandidirajo Milan Brglez, Ane Logar, Janez Cigler Kralj, Miha Kordiš, Nataša Pirc Musar, Vladimir Prebilič in Sabina Senčar. Po številnih soočenjih odločitev ne bo težka. Največ volivk in volivcev trenutno na podlagi javnomnenjskih anket najbolj zaupa to vlogo Anžetu Logarju.

M.Z.