Predstavniki Regijske civilne iniciative za reševanje Romske problematike danes pri Pahorju!

Foto uprs

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes, 29. oktobra 2019, sestal  s predstavniki Regijske civilne iniciative za reševanje Romske problematike. Predsednik slednje je  Silvo Mesojedec, v njej pa so bili še Maksimiljan Vovk, Janez Virc, Andrej Brečko in Bojan Jerak, so zapisali na spletni strani predsednika RS.

Predstavniki Regijske civilne iniciative so predsednika Pahorja seznanili z njihovo oceno, da prihaja v zadnjem času do resnega poslabšanja odnosov med večinskim prebivalstvom in Romi v Jugovzhodni Sloveniji.

V zadnjem času prihaja do resnega poslabšanja odnosov med večinskim prebivalstvom in Romi v Jugovzhodni Sloveniji

Predstavniki Regijske civilne iniciative menijo, da bi morale razmere zanimati poleg lokalnih tudi državne oblasti, pri čemer niso izpostavili nobenega posamičnega ukrepa, temveč so se zavzeli za sistemsko urejanje problematike. Poudarili so, da želijo živeti v sožitju in zavrnili kritike, da razmere dramatizirajo ali so do Romov nestrpni.

Pahor je ob koncu današnjega pogovora povedal, da se bo v mesecu novembru o njihovih ocenah posvetoval s pristojnimi institucijami na ravni države in da bo po potrebi to vprašanje uvrstil na dnevni red srečanja štirih predsednikov, ki bo 11. decembra letos.

Sicer pa je Pahor že v začetku lanskega leta na povabilo župana Mestne občine Novo mesto obiskal Romsko naselje Žabjak-Brezje, spomladi 2018 pa je organiziral posvet o »odprtih vprašanjih položaja Romske skupnosti v Jugovzhodni Sloveniji«. V letošnjem aprilu je sprejel predstavnike Romov, ki so opozorili na porast nestrpnosti do pripadnikov romske skupnosti v Sloveniji. Predstavniki Regijske civilne iniciative so sicer pozdravili prizadevanja predsednika Pahorja vendar so ukrepanje državnih oblasti ocenile za nezadostno.

Uredništvo