Prejemnikov denarne socialne pomoči že krepko čez 110.000

Koronavirus močno posegel v finančno situacijo v Sloveniji

Vlada se je odločila pravilno in tudi s četrtim protikorona paketom sledila cilju, da ohrani čim več delovnih mest. Poglavitni ukrepi iz paketa so:

  • podaljšanje ukrepa čakanja na delo in subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa,
  • določitev in plačilo nadomestila za odrejeno karanteno,
  • financiranje dodatnih kadrov v socialnovarstvenih zavodih v javni mreži in na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ).

Podatek, da je prejemnikov denarne socialne pomoči že 110.000, torej za skoraj 18.000 več kot lani istega časa, iz razloga sprejetih ukrepov, tako ni zaskrbljujoč. Delodajalci namreč raje izkoristijo povračilo za delavca na čakanju v višini 80% nadomestila plače (ta je omejen še na najvišji znesek denarnega nadomestila za primer brezposelnosti, to je 892,50 evra), kot pa, da bi ga zaradi težav z likvidnostjo odpustili. Tudi za delavce v karanteni je poskrbela država in v celoti prevzela breme nadomestila plač za slednje.

Gospodarska napoved za Slovenijo boljša kot v povprečju za evrsko območje

Evrsko območje se bo letos po napovedih Evropske komisije ohladilo povprečno za 8,7 odstotni padec BDP-ja, Slovensko pa za 7 %. Ukrepe, ki jih je pripravila in jih izvaja Vlada RS so tako očitno kot “prave” prepoznali tudi v Evropski komisiji. Toda, pred dnevi je Eurostat objavil zaskrbljujoče podatke z napovedjo, da je območje evra v letošnjem drugem četrtletju zaznalo 12,1-odstotni padec BDP. Toda, za Slovenijo je razveseljujoče, da je upad BDP na nemškem trgu, od katerega je Slovenija še kako odvisna, upadel manj, kot recimo v Franciji in Španiji (13.8 %). Znaša namreč 10,1 %.

Upad BDP v državah evrskega območja

Napovedi za Slovenijo konec avgusta

Kako bo s Slovenijo, za katero podatki bodo uradno objavljeni konec avgusta? O tem bomo na našem portalu poročali, jasno pa je, da je dogovor iz katerega so se pred “vladnimi počitnicami” vrnili pogajalci posameznih držav sedaj ključen instrument za zagon gospodarstva.  Novi sklad EU za okrevanje je namreč “težak” kar 750 milijard evrov, kot pa smo poročali, pa je predsednik Vlade RS Sloveniji “izpogajalk”odličnih 5,1 Milijarde evrov.

Uredništvo