Šola je prostor vključevanja in sprejemanja

Na Osnovni šoli IV Murska Sobota so danes tudi uradno predali namenu dograjeni prizidek, s katerim je šola pridobila jedilnico, učno stanovanje in štiri razrede. Zaradi prostorske stiske je šola doslej namreč koristila učilnice sosednje OŠ III Murska Sobota.

Ob današnji otvoritvi je ravnateljica dr. Jana Grah poudarila, da je Osnovna šola IV za učence s posebnimi potrebami, edinstvena šola, prostor vključevanja in sprejemanja. Skupaj s kolektivom je vesela novih, svetlih prostorov in izrazila željo, da se njihovi učenci v njih počutijo sprejeto in varno.

Dr. Jana Grah (foto: murska-sobota.si)

Župan Damjan Anželj je ob tej priložnosti dejal, da je Mestna občina Murska Sobota sicer edina ustanoviteljica javnega zavoda Osnovna šola IV Murska Sobota, šolo pa obiskujejo učenci iz 25 občin iz Pomurja in dveh izven Pomurja. Da pa mestna občina v bodoče ne bi ostala sama pri investiranju v prostore šole, predlaga vključitev ostalih občin v sofinanciranje investicij in ne zgolj materialnih stroškov, morda pa celo prenos ustanoviteljstva na državo. V tem primeru naletimo na še eno izmed situacij, do katere v primeru ustanovitve regij ne bi več prihajalo.

Damjan Anželj (foto: murska-sobota.si)

Naložba v dograditev šole je znašala okrog 525.000€, nekaj več kot polovico je prispevalo Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, ostalo pa Mestna občina Murska Sobota.

(foto: murska-sobota.si)

Novi prostori v prizidku bodo omogočili nadaljnji razvoj dejavnosti na poti k sodobnemu regijskemu centru za vzgojo, izobraževanje in usposabljanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami. Šola ni samo prostor za vzgojo in izobraževanje, temveč svoje poslanstvo razširja na celostno obravnavo učencev vse od zgodnje obravnave in podpore staršem do trajnostnega zaposlovanja oseb s posebnimi potrebami.

M.Z.