Kaj nas torej čaka v kratkem?

Ne včerajšnjem trojnem referendumu smo bili zopet priča glasovanju, ki ni bilo osredotočeno na vsebino, ampak proti določeni stranki in določeni osebi. Da bodo vsi trije škodljivi zakoni, ki jih je v Državnem zboru potrdila koalicija strank Gibanje Svoboda, SD in Levica, imeli dolgoročne posledice, bo pokazal čas. V štabu Gibanja Svoboda so včeraj nazdravili totalnemu prevzemu javne RTV Slovenija. Z dejstvom, da je zakon dejansko neustaven, se v poreferendumski opitosti nihče ni ukvarjal. A kratko bomo potegnili slovenski davkoplačevalci. RTV prispevek se bo po besedah Goloba v kratkem povečal, znatno večja sredstva iz državnega proračuna bo RTV prejela tudi po zamenjavi vodstva.

Volivke in volivci so na včerajšnjem referendumu potrdili tudi vladni zakon, ki kratkoročno prelaga uveljavitev zakona, po katerem bi bili državne pomoči sistemsko deležni vsi starejši, invalidi in ostali pomoči potrebni. Dolgoročno pa seveda ta zamik na podlagi izkušenj pomeni ukinitev. Tisti, ki bivajo po domovih za starejše, bodo še naprej vse stroške domske oskrbe plačevali sami. Tisti, ki svojo starost preživljajo doma, pa seveda pomoči še naprej ne bodo deležni. Več kot očitno je za aktualno vlado prebivalstvo na podeželju milo rečeno drugorazredno.

S potrditvijo Zakona o vladi, ki povečuje število ministrstev na dvajset, bomo dobili dodatno ministrstvo za solidarno prihodnost, ministrica pa bo postala tudi Alenka Bratušek. Kaj to pomeni za državni proračun, bodo pokazale številke. Bolj skrbi dejstvo, da področje energetike prevzema lobi, ki mu je v interesu predvsem kopičenje kapitala brez vsakega občutka za okolje. Rezultat implementacije zelene preobrazbe v vse pore naše družbe, o katerem je v soočenjih pred referendumi govoril predsednik vlade Robert Golob, bomo videli v kratkem. Posledice bodo žal trajne.

V referendumsko kampanjo se je vključilo veliko pravnih, pa tudi fizičnih oseb. Veliko osebnosti je sprejetim zakonom nasprotovalo. Zakona o RTV ne podpira ugledna novinarka z dolgim stažem Rosvita Pesek, ki ocenjuje, da zakon ne prinaša depolitizacije. Le upamo lahko, da ta pokončna in predvsem strokovna novinarska osebnost zaradi pritiskov ne zamenja službe.

Da je večina potrdila koalicijski zakon, ki dolgoročno ukinja dolgotrajno oskrbo, preseneča vsakogar, ki je Zakon o dolgotrajni oskrbi prejšnje vlade prebral. Pomoči bi od novega leta naprej bili deležni vsi ostareli in ostali pomoči potrebni. Tudi tisti, ki bivajo na domu. Presenetljivo je predvsem dejstvo, da je škodljivi vladni zakon bil deležen podpore tudi od ljudi, ki bodo zaradi tega finančno oškodovani.

Zakonu o vladi so poleg vseh, ki vsaj približno poznajo finančne posledice dodatnega števila ministrstev za državni proračun, nasprotovali tudi okoljevarstveniki, ki so relativno pozno zaznali, “kam pes taco moli”. Novoustanovljeno ministrstvo bo prevzel energetski lobi, ki ne skriva apetitov po kopičenju kapitala in privatizaciji energetike ter se na varstvo okolja, ki bo ob tem utrpelo trajne negativne posledice, gladko požvižga.

Nekateri vidni politiki strank, ki so sicer javno nasprotovale potrditvi vladnih zakonov, po porazu pozivajo k razmisleku. Bodo razmislili tudi sami? Na pozive se je odzval predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša.

M.Z.