Koalicijski poslanci ne dovolijo razpisa referenduma

V petek, 28. novembra, so poslanci v Državnem zboru Republike Slovenije glasovali o dopustnosti referenduma o spornih določbah družinskega zakonika, ki dovoljuje posvojitve otrok v istospolne zveze in uničuje družino kot temeljno celico človeške družbe. Za prepoved referenduma so glasovali tudi nekateri pomurski poslanci koalicije Gibanje Svoboda, SD in Levica.- 

Proti predlogu o nedopustnosti referenduma sta glasovala Jožef Horvat (NSI), Janez Magyar (SDS), ki tudi sicer podpirata tradicionalno družino kot osnovno celico človeške družbe in sta mnenja, da jo je potrebno na podlagi ustave posebej zaščititi.

Predlog, ki prepoveduje razpis referenduma in s tem dovoljuje zlorabo otrok v korist egoističnim željam posameznikov, ki se postavljajo v vlogo odločevalcev o pravicah otrok, so podprli Vera Granfol, Sara Žibrat in Darko Krajnc.

Damijan Zrim, Tine Novak in Ferenc Horvath o predlogu niso glasovali.

Na glasovanje se je odzval eden vodilnih borcev za pravice otrok Aleš Primc.

“To je strahopetno dejanje, saj kaže, da se bojijo ponovnega poraza na referendumu,” se je na to dejanje odzval predsednik stranke Glas za otroke in družine Aleš Primc.

Državni zbor je tudi leta 2011 in 2015 na enak način želel preprečiti razpis referenduma, a je ustavno sodišče izvedbo referenduma omogočilo. Na obeh referendumih se je slovenski narod postavil v bran naravni družine in na referenduma izglasoval zaščito družini in otrokom.

Tudi tokrat bodo po besedah Primca v 15 dnevnem roku pripravili zahtevo za razveljavitev sklepa Državnega zbora. Ekipa za zbiranje podpisov na stojnicah pred upravnimi enotami je že aktivirana, nadaljnje priprave na zbiranje podpisov pa bodo nadaljevali po odločitvi ustavnega sodišča.

M.Z.