Koncesije so jabolko spora
Danijel Bešić Loredan (foto: STA)

Napoved zdravstvenega ministra Danijela Bešiča Loredana o podeljevanju novih koncesij zasebnim zdravnikom je dvignilo prah v stranki Levica. Koncesije so po njihovem mnenju oblika privatizacije javnega zdravstva, saj zasebna dejavnost naj nebi delovala z motivom zagotavljanja javnega zdravja, ampak dobička.

Nove koncesije po mnenju Levice uničujejo sistem javnega zdravstva, saj z ustvarjanjem dobička povzročajo privatizacijo zdravstvene dejavnosti. To naj bi leta 2018 potrdilo tudi ustavno sodišče, ki je ugodilo zahtevi zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov, da koncesionarjem ni potrebno presežkov od dejavnosti vračati v zdravstveno dejavnost, ampak lahko z njimi svobodno razpolagajo.

Ustavno sodišče se je pri tem sklicevalo na “svobodno gospodarsko pobudo” in “podjetniško svobodo, ki spadata med ustavne pravice.

Od podpisa koalicijske pogodbe naprej je bilo za pričakovati, da bo na področju zdravstva prišlo do konflikta, saj si javne zdravstvene mreže brez koncesionarjev v evropskem prostoru ne moremo več predstavljati, odpravljanja čakalnih dob, ki sodijo med poglavitne obljube Roberta Goloba in Tanje Fajon, pa brez koncesionarjev ni mogoče izpeljati.

Prihaja za Golobovo koalicijo počasi trenutek streznitve?

M. Z.