Psi, idealni za preganjanje volkov in medvedov, pogrizli Koprčanko!

Foto: fb (V.K.)

Turški pastirski pes ali anatolski ovčar – kangal je idealen pes, ki neustrašno čuva svojo čredo (in gospodarja) pred zvermi. Pri tem je pripravljen tvegati tudi svoje življenje. Tokrat pa se mladi kosmatinci (stari cca. šest mesecev) niso znašli za kakšno izmed ograd, kjer bi čuvali svojo drobnico, ampak kar na dvorišču Vide Klenovšek iz Boninov pri Kopru, jo napadli, zbili na tla in pogrizli kar pred domačim pragom. Rešila se je tako, da se je “dala” v podrejen položaj (“Bočno proti njim, z rokami pod sabo, glavo dol in vstran pod kotom. In so se ustavili”, je povedala za portal regionalobala.si), ki pa ga je verjetno “izpeljala” kot poznavalka, kinologinja. Sama je namreč lastnica borzojev oz. ruskih hrtov.

fb (V.K.)

“Danes je definitivno moj srečen dan, ker glede na okoliščine, da so me pred hišo napadli 4-je psi, od 45kg+ … in na srečo so bile moje “kosmatinke” v hiši, sem jo še dobro odnesla. Lahko bi se končalo dosti slabše! Danes jaz …. naslednjič ??? Miren Božič vsem ❤️ pa prosim brez “vročih” in nesramnih komentarjev ?”, je zapisala Klenovškova.

“Gre za pse, ki ne popuščajo, ničesar se ne bojijo. Seveda niso za začetnike ali za v stanovanje in hišo. Kangal mora imeti svoj teritorij, torej vsaj vrt, dvorišče ali sadovnjak. Ni napadalen ali zloben, je pa dober čuvaj svoje družine, živine in teritorija. Slabotna oseba naj ga ne sprehaja, saj gre za močno žival. V Nemčiji moraš imeti posebne izpite tudi za sprehajanje takšnih psov”, je povedal Franc Lašič Pesek z Janškega Vrha nad Ptujsko Goro v Halozah v enem izmed intervjujev za spletni portal slovenskenovice.si in zaključil: “Odločno pa nasprotujem vzreji kangalov za pasje boje”.

Na koprski policijski upravi so o napadu bili obveščeni. Proti znanemu lastniku so tokrat ukrepali po zakonu o zaščiti živali, kar pomeni, da mu je bil izdan plačilni nalog, da ni primerno zavaroval dvorišča proti pobegu psov. Ker Klenovškova ni utrpela hujših poškodb, pa v tem primeru ni šlo za kaznivo dejanje.

Uredništvo