Psi potrebujejo delo in “sodelovanje””

Večina psov, ki živijo pri svojih lastnikih, je ustvarjena za opravljanje določenega dela. Le nekaj pasem (cca. 5%) pa je takšnih, ki so jih že v davni preteklosti uporabljali kot družne pse. Ravno te “danosti” oz. sposobnosti psov so se skozi vzrejo koristile, da so se psi čim bolj prilagajali potrebam človeka. Žal pa se pri izbiri pasme tega bodoči lastniki premalo zavedajo in še vedno izbirajo psa bolj po videzu, kot po njegovih genetskih danostih!

95% psov je delovnih pasem, ki potrebujejo “zaposlitev”!

Kot smo že v uvodu zapisali, je vsaj 95% psov ustvarjenih za delo. Eni odlično prinašajo plen, drugi se neverjetno znajdejo pri kopanju lukenj, tretji so odlični plavalci…čuvaji, zasledovalci, krvosledci ipd. Ko delovnega psa pripeljemo domov in ga bomo uporabljali le kot družinskega psa, moramo nujno njegove danosti “izživeti”skozi različne aktivnosti. V kolikor tega ne storimo, bomo v odvisnosti od “energije” psa (miren, srednje živahen, živahen) zašli v različne težave.

Osnova je vsakodnevni sprehod!

Tako, kot se je pes v preteklosti gibal v krdelu v naravi, je nujno, da mu tudi mi namenimo vsakodnevni sprehod. Za psa le to predstavlja fizično in psihično aktivnost, po njem pa bo pes prešel v t.i,. fazo počivanja oz. psihične zadovoljitve. S sprehodom tako preprečimo, da bi pes “psihično” trpel in zapadel v določene oblike frustracij in posledično v bolezenska stanja.

Pomembne in potrebne so tudi vznemirljive aktivnosti prilagojene pasmi!

Vaš kosmatinec pa potrebuje tudi “akcijo”. V odvisnosti od pasme in “energije”, poskušajte z metanjem  žoge, prinašanjem različnih predmetov, kolesarjenjem, nošenjem obteženega nahrbtnika, igro skrivalnic, plavanjem…izvajanjem različnih trikov ipd. Toda, takšna igra mora imeti omejitve in nikakor ne more nadomestiti vsakodnevnega sprehoda!

Torej, sprehod s psom naj je in mora biti vsakodnevno opravilo. Kosmatinec bo po njem padel v stanje miru oz. psihične zadovoljitve. S tem boste preprečili veliko potencialnih težav, s katerimi se ubada marsikateri pasji lastnik.

Uredništvo.